Concurrent: Google Waze stal database, inclusief nepdata

Na stukgelopen onderhandelingen zou Waze database van concurrent hebben gekopieerd.

Navigatiedienst Waze wordt voor het gerecht gesleept door een concurrent die de Google-dochter ervan beschuldigt zijn database te hebben gestolen. De concurrent zegt dat ook te kunnen bewijzen.

Waze was een tijdje in onderhandeling met concurrent PhantomALERT om verkeersgegevens te delen. Waze had volgens de concurrent weinig te bieden en deze blies daarom de overeenkomst af. Daarna verschenen alle gps-punten die PhantomALERT had gedefinieerd opeens alsnog in Waze, zo beweert de concurrent.
Die stapt nu naar de rechter voor een schadevergoeding. De ruzie draait om gecrowdsourcete gps-locaties, zogeheten Points of Interest. Gebruikers van de app geven die door aan PhantomALERT (net als bij Waze) die vervolgens de coŲrdinaten verifieert en filtert. Zo worden bijvoorbeeld flitsers doorgegeven, zodat de app actuele verkeersinformatie geeft.

Fictieve locaties gekopieerd

PhantomALERT zegt de datadiefstal te kunnen bewijzen, omdat het valse locaties had toegevoegd aan zijn eigen database. Deze fictieve gps-locaties zouden ook opeens opgedoken zijn als Points of Interest binnen Waze. De gewraakte stukgelopen onderhandelingen en mogelijke datadiefstal gebeurden in 2012, dus nog voor de overname door Google, maar het zoekbedrijf wordt nu wel gedaagd als officiŽle eigenaar van de locatiedienst.