De dertien publieke regionale omroepen gaan verder als RPO. De Regionale Publieke Omroep gaat de nieuwe structuur vormen waarbinnen elke omroep zelfstandig kan blijven voortbestaan.

De dertien regionale omroepen gaan als RPO efficiŽnter werken, dit is maandag definitief afgesproken met staatssecretaris Sander Dekker (Media). De administratieve taken komen met de RPO ťťn plek, maar de redacties in de regio bepalen zelf nog steeds de vorm en inhoud van hun programma's. De nieuwe Regionale Publieke Omroep (RPO) wordt bij alle dertien huidige regionale publieke omroepen verantwoordelijk voor personeelszaken, financiŽn en techniek. De afspraken zijn maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Programmering gespaard
Eind mei kwamen de regionale omroepen (verenigd in ROOS) met een plan hoe ze de toekomst in wilden gaan. Volgens ROOS-directeur Gerard Schuiteman is met de nieuwe afspraken en de daaruit voortvloeiende besparingen de 17 miljoen euro aan opgelegde bezuinigingen op te vangen. Alle redacties blijven zelfstandig. De staatssecretaris deelde de visie dat de programma's zo ver mogelijk buiten schot moeten blijven. Dit kan worden bereikt door het snijden in de bestuurslagen. De voorgenomen veranderingen gaan overigens pas in 2017 in.