De publieke omroep KRO-NCRV wil honderd vluchtelingen huisvesten in een leegstaande verdieping van het AKN-gebouw in Hilversum. Sinds de fusie van AVRO en TROS staat deze leeg.Maandag maakte directeur Coen Abbenhuis het voornemen bekend. Het idee is volgens. Over het idee dat maandag is ontstaan volgt eerst nog overleg met onder anderen burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes. Hilversum was twee jaar geleden zelf nog bang dat het gebouw leeg zou komen te staan toen de AVRO eruit trok. KRO-NCRV wil graag zelf wat doen en doet de gemeente Hilversum daarom dit aanbod. De opvang moet worden bekostigd met eigen geld van de omroepvereniging dus geen publieke middelen zo benadrukt de omroep. Omroep Max liet desgevraagd bij monde van Jan Slagter al weten geen leegstaande ruimte te hebben.


NPO in teken vluchtelingen

Woensdag 9 september past de NPO ook de programmering op radio en televisie aan. "De schrijnende beelden van vluchtende mensen vragen om actie”, volgens NPO-bestuurder Shula Rijxman. "Humaniteit en de publieke omroep zijn met elkaar verbonden.". Op NPO 1 presenteert Jeroen Pauw van 20.30 tot 22.00 uur het programma De grens bereikt vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam. Verschillende gasten schuiven aan om te praten over feiten, angst en hoop van vluchtelingen. Ook de publieke radiozenders zoals NPO Radio 2 doen woensdag mee.

VRT ook in teken vluchtelingen

Op donderdag 10 september en in aanloop naar die dag zullen alle VRT netten een eigen initiatief of programma in het teken van de vluchtelingencrisis brengen. Met daarin informatie, debat, getuigenissen en bovendien veel menselijke verhalen. Daarbij ook oog voor alle hartverwarmende inspanningen van de vele initiatiefnemers.