Philips hangt vanwege verboden prijsafspraken bij de fabricage van beeldbuistelevisies een miljoenenclaim van consumenten boven het hoofd.
Philips heeft het beroep tegen een eerdere sanctie van de Europese Commissie uit 2012 verloren. Het Nederlandse bedrijf moest ruim driehonderd miljoen euro boete aan Europa betalen. De reden was verboden prijsafspraken en deelname aan een zogenaamde beeldbuiskartal. Hierdoor hebben Europese consumenten die tussen 1996 en 2006 een beeldbuistelevisie – een televisie met een toeter aan de achterzijde – gekocht hebben minimaal tien procent teveel voor het apparaat betaald.

Uitspraak maakt consumentenclaim mogelijkDe uitspraak in het hoger beroep brengt een consumentenclaim dichterbij. Afhankelijk van het aantal consumenten dat bij het Philips een claim gaat indienen kan dit voor het bedrijf een uitgavepost van honderden miljoenen euro’s betekenen. Eerder moest Philips Amerikaanse gedupeerden schadeloos stellen. Nederland lijkt nu aan de beurt te zijn. Bij een televisie met een aanschafprijs van duizend euro zou Philips honderd euro moeten terugbetalen. In Nederland wil het bedrijf ConsumentenClaim de belangen van consumenten richting Philips behartigen. Philips blijft ook na het hoger beroep oneens met de uitspraak en gaat weer in beroep.