Maak kennis met deze idiote Bitcoinboerderij

IJsland huisvest bijzonder datacentertje.

Bitbarns, oftewel bitcoinboerderijen, bestaan al enkele jaren. Het zijn serverparken ingericht voor het minen van virtuele valuta in de hoop daarmee meer te verdienen dan de kosten voor de hardware en energie. In IJsland gaan ze een stapje verder.

Om te beginnen tart de bitcoinboerderij in het IJslandse Reykjanes alle bestaande datacenterwetten: de faciliteit is absoluut niet high-tech te noemen, de voorzieningen zijn provisorisch - zo ontbreekt een UPS - en van fysieke beveiliging is nauwelijks sprake. Alles is zo goedkoop mogelijk gedaan.
De schuur, waar website DatacenterDynamics onlangs op bezoek mocht, ziet er nog gewoon uit als een kippenschuur, al zijn er wel wat kleine aanpassingen gedaan, zoals het toevoegen van ventilatoren op het dak. Het bedrijf dat hier Bitcoins laat minen, heeft voor IJsland gekozen vanwege het koude klimaat in combinatie met de lage prijzen voor energie.

Binnen in de schuur trekken de servers gezamenlijk 1,2 megawatt aan stroom van het net. Het gaat om computers met speciaal voor Bitcoin gebouwde ASIC-chips waarvan de rekencapaciteit volledig benut wordt.

Met redundancy is geen rekening gehouden, als een server uitvalt, herstart een andere de taak. Bij stroomuitval worden alle operaties gewoonweg herstart. Wordt het overdag te warm, dan worden de deuren gewoon opengezet, merkte de verslaggever.