Een Segway zonder stuur, een elektrisch skateboard over dwars, smartwheels, een personal transporter, een hoverboard…stuk voor stuk benamingen voor wat nu nog een merknaam is, de Oxboard. Ondanks de Engelse benaming een Nederlands product, drie keer zo duur als een Chinees equivalent. Is dat het ook waard?

Dat de Oxboard uniek is, zul je ontwerper en ondernemer Ernie Hiemstra ook niet horen zeggen. Er rust ook geen patent op het apparaat of de techniek ervan. Het is ook niet de eerste in zijn soort. Hiemstra heeft het concept van de Chinese versies overgenomen, uitgekleed tot de basis en er een totaal eigen product van gemaakt, waarbij hij het verschil tussen een ‘leuke gadget’ en een solide vervoersmiddel heeft weten te overbruggen.

De Oxboard maakt gebruik van vier gyroscopen die, zodra je erop gaat staan, de gebruiker in evenwicht houden. Het werkt zoals wordt omschreven op de website: je moet wel wat gevoel voor balans hebben, maar dan heb je het binnen een paar minuten onder de knie. Eenmaal in balans kun je licht wat voorover hellen om naar voren te bewegen of naar achter om te remmen of naar achter te bewegen. Als je één voet nog wat meer buigt, maak je een bocht. Het is echt zo simpel als het lijkt. In het filmpje hieronder heb ik het apparaat net 3 uur in gebruik en hebben de collega’s bij Besteproduct.nl mijn eerste bevindingen vastgelegd.