Landelijke commerciŽle omroepen gaan op korte termijn investeren om de ontvangst via het digitale radionetwerk DAB+ te verbeteren. Dat is op de vakbeurs IBC bekendgemaakt, meldt RadioTV Nederland.
Menno Koningsberger Ė directeur van de 538Groep en voorzitter van de Vereniging CommerciŽle Radio (VCR) Ė kondigde het verbetertraject voor DAB+ ontvangst aan. De uitspraken van Koningsberger komen niet onverwacht. Bij de bekendmaking van minister Henk Kamp van Economische Zaken dat de huidige uitzendlicenties voor FM- en DAB+ verspreiding van commerciŽle radiozenders werd gemeld dat de radiozenders met het voorstel waren gekomen om de DAB+ ontvangst voor 1 januari 2016 te verbeteren.

Vooral beter binnenhuis DAB+ ontvangstDoor het inzetten van nieuwe zenders wil VCR vooral de binnenhuis ontvangst van DAB+ in 2016 verbeteren. De landelijke commerciŽle radiozenders zijn via frequentiemux 11C in Nederland te beluisteren. De buitenhuisontvangst Ė bijvoorbeeld in auto Ė is in grote delen van Nederland gegarandeerd. De binnenhuis-dekking is op dit moment slechts veertig procent dekkend. Door het inzetten van extra zenders moet de ontvangst binnenhuis tot 65 procent worden opgebouwd. De buitenhuis-ontvangst wordt gelijktijdig met het inzetten van extra zenders verbeterd.

Publieke omroep verbetert ontvangst eveneensDe publieke omroep is vorige maand begonnen met het verbeteren van de DAB+ ontvangst. De uitbreiding - die beter bekend onder fase 3 bekend is Ė moet ervoor zorgen dat meer mensen binnen het eigen huis naar DAB+ kunnen luisteren. De NPO heeft een hogere prioriteit aan de uitbouw van het DAB+ zenderpark gegeven omdat de AM-verspreiding van NPO Radio 5. Voor het eind van het jaar zijn hierdoor rond de dertig extra DAB+ steunzenders in de lucht.