40 procent Dell-pc's in China draait Ubuntu

Linux wordt de standaard in groeimarkt China.

Technologiefabrikanten investeren stevig in China. 40 procent van de pc's van Dell die daar van de band rolt, draait Ubuntu-distro Kylin.

Dell meldt dat 40 procent van zijn pc's in China Kylin draait. Het door Canonical speciaal voor de Chinese markt ontwikkelde OS is een officiŽle Ubuntu-distro. Een eerdere versie van Kylin was nog gebaseerd op FreeBSD, maar tegelijk met versie 13.04 van Ubuntu verscheen een nieuwe Kylin die op Ubuntu is gestoeld.
Ubuntu voor China

The Wall Street Journal schrijft dat pc-fabrikanten zich vol overgave op de Chinese markt storten. Dell heeft bijvoorbeeld samen met de Chinese overheid voor diens markt beveiligde servers ontwikkeld en 40 procent van zijn pc's worden nu uitgeleverd met Kylin.

Volgens Canonical voldoet Kylin aan door de overheid gestelde aanbestedingseisen, voorzien is van applicaties die in China populair zijn en pinyin-invoermethode van Chinees zoekbedrijf Sogou gebruikt. Kortom, het is meer op de markt gericht dan Windows XP.

Dell investeert verder 125 miljard dollar in een nieuwe strategie om speciaal voor de Chinese markt te ontwikkelen. China is een groeimarkt en technologieproducenten hebben in het verleden klappen gekregen door die markt te negeren ten faveure van de Westerse, zo schrijft de WSJ. Ook HP, Microsoft, Apple en Cisco zijn happig op de Chinese markt.