HP stapelt massaontslag op massaontslag

Nieuwe ronde, nog minder kansen: weer 30.000 man weg.

HP wil duidelijk met een schone lei vanaf november het avontuur van de opsplitsing meemaken. CEO Meg Whitman neemt geen halve maatregelen en wijst opnieuw 30.000 man de deur.

De tienduizenden ontslagenen vallen wereldwijd vooral in de zakelijke divisies van HP. Deze zullen vanaf 1 november verder gaan onder de vlag HP Enterprise. Onder de naam HP Inc. gaat Hewlett-Packard vooral pc's en printers verkopen.
Volgens CEO Meg Whitman creŽert de nieuwe ontslagronde voor het bedrijf een "meer competitieve, duurzame kostenstructuur". HP Enterprise kan hierdoor als een slank bedrijf beginnen, want "deze laatste acties voorkomen de noodzaak van verdere reorganisatie", aldus de topvrouw.

Whitman richt een waar slagveld aan bij HP, aangezien ze eerder al in totaal 55.000 werknemers de laan uitstuurde. De kosten van het nieuwe massaontslag worden geschat op 2,7 miljard dollar. Voorafgaand aan deze ronde was het bedrijf al 5,5 miljard kwijt aan ontslagvergoedingen.

De laatste aankondiging maakt dat er bij HP nu nog zo'n 250.000 man werkzaam zijn. In 2010 was het bedrijf het grootst: toen bestonden er nog 350.000 arbeidsplaatsen. In die topjaren noteerde de koers van het aandeel een prijs van omenabij 48 dollar. Inmiddels is de koers gedaald tot 27 dollar.