Microsoft en Salesforce gaan hun samenwerking verder versterken. Al achttien maanden werken programmeurs van beide bedrijven samen aan nieuwe oplossingen.

CEO Satya Nadella lichtte de samenwerking gisteravond toe op Dreamforce, het jaarcongres van Salesforce in San Francisco.

Zo zal Skype voor Business (voorheen Lync) worden geďntegreerd in de CRM software van Salesforce, waardoor klanten meteen gebeld kunnen worden, zonder een aparte app op te starten.

Daar blijft het niet bij: Salesforce en Microsoft OneNote worden op elkaar afgestemd met behulp van de Lightning technologie en Salesforce wordt geďntegreerd met Office Graph en Office Delve analytics. Ook komt er een Salesforce1 app voor Windows 10. Al deze producten worden in de loop van volgend jaar verwacht.

Woensdag werd de Salesforce App for Outlook aangekondigd, die werkt met Office 2013 en Office 365, en de Salesforce 1 Mobile App for Office.

In mei 2014 werd al een samenwerking tussen beide bedrijven aangekondigd nadat ze elkaar jarenlang vooral als concurrenten zagen op het gebied van klantrelatiesoftware. Eerder dit jaar zou zelfs serieus zijn gepraat over een fusie die uiteindelijk niet doorging omdat Salesforce veel te duur was.

Het afketsen van de fusie heeft niet geleid tot een verwijdering. In tegendeel, programmacode wordt volgens nog niet uitgewisseld, maar de samenwerking wordt als ‘zeer intensief’ omschreven.

De groei van Salesforce, inmiddels het vierde softwarebedrijf ter wereld na Microsoft, SAP en Oracle, moet door Microsoft de laatste jaren met argusogen zijn gevolgd. Van een CRM oplossing is Salesforce een veelomvattend platform geworden. Vorig jaar werd een analyticsplatform aangekondigd en bedrijven ontwikkelen eigen via de cloud platform as a service (PaaS) Heroku.

Een relatie of People OS, zo wordt Salesforce links en rechts genoemd, omdat relaties (in welke vorm ook) daarin centraal staan. Vanuit die positie waaiert Salesforce steeds verder uit. Er is nu ook een relatiecloud voor de Internet of Things. “We zijn geen OS, we vvoegen waarde toe”, benadrukte Salesforce CEO Marc Benioff gisteren. Dat was ook de boodschap van Satya Nadella. “We blijven elkaar op allerlei manieren beconcurreren, maar we kunnen elkaar ook versterken. ”