Delta Lloyd ontmaskert fraudeurs met stemanalyse

"Veel beter dan een leugendetector".

Delta Lloyd gaat de stem van klanten analyseren om fraude tegen te gaan. De software gaat de emotie opsnuiven in de schadeclaimende klant. Volgens verzekeraars is de software veel beter dan ouderwetse leugendetectors.

Even een schadegevalletje claimen (zonnebril kwijt op vakantie?) gaat een emotievolle onderneming worden met ongewisse afloop. Delta Lloyd is de liegende klant een beetje zat en laat luistersoftware voortaan de frauderende claimer door de mand vallen.
Volgens Delta Lloyd gaat het om een proef die tot het einde van dit jaar duurt. De software geeft de emoties van de bellende klant weer in een diagram. Daardoor ziet de medewerker van de verzekeraar op welk onderdeel de klant mogelijk liegt en kan hij vervolgvragen stellen.

De verzekeraars spelen al langer met het idee om software te gebruiken voor het opsporen van frauidegevallen. Eerder zei het Verbond van Verzekeraars dat de software beter is dan een leugendetector, die slechts in 50 procent van de gevallen juist zit. De emotiesniffer zou 9 van de 10 keer goed zitten.