Betaalzender HBO onderzoekt hoe Nederlanders over wonderen en bijgeloof denken. De resultaten van het onderzoek worden op maandag 5 oktober bekendgemaakt.
De uitkomst van het onderzoek komt in aanloop naar de premiŤre van het nieuwe seizoen van de HBO-serie The Leftovers. De eerste aflevering wordt op maandag 5 oktober binnen 24 uur naar eerste Amerikaanse tv-vertoning uitgezonden. In de serie volgt de kijker een groep mensen na de Bijbelse Vervoering: een onverklaarbare gebeurtenis waarbij twee procent van de wereldbevolking verdween. In het tweede seizoen verhuizen de belangrijkste personages naar het stadje Jarden dat de bijnaam Miracle draagt. Als enige gemeente in Amerika is hier niemand verdwenen.

Onderzoek onder 1500 NederlandersOnderzoeksbureau Big Data Small heeft het onderzoek onder vijftienhonderd Nederlanders uitgevoerd. In de bredere zin wordt bekeken hoe Nederlanders over wonderen denken. Ook maakt het onderzoek inzichtelijk hoe bijgelovig Nederlanders zijn: van theorieŽn waarbij de wereld vergaat tot vrijdag de dertiende.