Paniek om test-update Windows

Verdacht bestand gooit pc's in de soep.

Een update die via Windows Update werd verspreid leidde gisteravond tot lichte paniek. Pc's met Windows 7 die de update installeerden crashten soms en het bestand zelf oogde zeer verdacht.

Even leek het alsof een snoodaard zich toegang had verschaft tot WSUS om daar malafide bestanden via te verspreiden. Dat leidde tot lichte paniek want als de Update-servers op die manier zouden worden misbruikt, zou dat een dramatische impact hebben. Maar Microsoft suste de gemoederen: er was per ongeluk een test-update gepubliceerd.
Systemen gecrasht

Het voor Windows 7 gepubliceerde bestand werd aangemerkt als verdacht door diverse gebruikers omdat het verwijzingen had naar onder meer .gov, .mil, en .edu-domeinen en dat is niet gebruikelijk voor Windows-updates. Sommige gebruikers melden dat hun systemen zijn gecrasht na de update die Microsoft inmiddels heeft verwijderd.

Beveiligers maken zich al een tijdje zorgen (PDF) over een doemscenario waarin een Update-proces malafide bestanden verspreidt. Zo vergezocht is dat niet, ook de Amerikaanse overheid overwoog een optie om op die manier versleutelde smartphones van spyware te voorzien.