Samsung lijkt door een publicatie van de Britse krant The Guardian in verlegenheid gebracht te zijn. Het Koreaanse bedrijf wordt beschuldigd van gebruik van sjoemelsoftware in televisies.
Door de sjoemelsoftware wordt in laboratoriumtests een lager energieverbruik gemeten. Onlangs kwam de Duitse autofabrikant Volkswagen in problemen nadat duidelijk werd dat wereldwijd elf miljoen dieselauto’s door sjoemelsoftware minder milieuvriendelijk waren dan bij verkoop door de autofabrikant werd vermeld. The Guardian beticht Samsung ervan dat televisies naar een minder helderbeeld overschakelen als ze naar een standaardprogramma van tv-shows en dvd’s worden getest. Dat zorgt ervoor dat het energieverbruik minder wordt. De Britse krant baseert zich op onderzoek van ComplainTV, een consortium van Europese testcentra voor huishoudelijke apparaten.

Samsung ontkent gebruik sjoemelsoftwareSamsung zegt in een verklaring dat het geen sjoemelsoftware in de televisie gebruikt. De ophef gaat volgens de fabrikant over Motion Lighting functie. Deze staat in de fabrieksinstellingen standaard geactiveerd. Motion Lighting zorgt ervoor dat de helderheid van het beeldscherm vermindert als er meer bewegende beelden te zien zijn. Samsung is zelfs trots op gebruik van energiebesparende technieken als Motion Lighting en zegt in de toekomst met innovatie op dit vlak door te blijven gaan. Samsung gebruikt de Motion Lighting techniek al vanaf 2011 in televisiemodellen. De Europese Commissie begint een onderzoek naar mogelijke sjoemelsoftware in Samsung televisies.