Sepp Blatter ligt weer onder vuur. Fifa sponsoren Coca-Cola en McDonald’s hebben vrijdag expliciet om zijn ontslag gevraagd. Een strafrechtelijk onderzoek vormt de aanleiding.

Dat de grootste sponsors van Fifa, waaronder ook nog bierbrouwe Inbev, zich in de discussie over de positie van Blatter mengen is opmerkelijk. De 79-jarige Blatter werd eind mei herverkozen voor een vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond ondanks alle schandalen binnen de bond. Snel daarna maakte hij bekend in februari 2016 af te treden. Deze week werd bekend dat een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt.

Fifa al langer in slecht daglicht
De internationale voetbalbond Fifa staat door een reeks schandalen al langer in negatief daglicht. Blatter heeft altijd ontkend iets af te weten van de omkoopschandalen die te maken hebben met het toekennen van het WK aan Rusland en Qatar. Volgens Coca-Cola betekent elke dag die voorbij gaat nu een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA'. Mc. Donalds stelt te geloven dat het voetbal er wel bij zal varen als Blatter direct terugtreedt, opdat er op een geloofwaardige manier schoon schip kan worden gemaakt.