Microsoft lost accuprobleem op

De software-gedefinieerde batterij biedt uitkomst.

Het wordt de grootste uitdaging van de mobiele wereld genoemd: de beperkte accucapaciteit van smartphones, tablets en laptops. Microsoft Research, de onderzoeksdochter van de Windows-leverancier, heeft een oplossing bedacht.

Onderzoekers van het bedrijf werken aan een 'software-gedefinieerde batterij' die is geÔnspireerd op het software-gedefinieerde netwerk (SDN) en -datacenter (SDDC). Een prototype apparaat stuurt taken naar verschillende, speciaal hiervoor geoptimaliseerde batterijen. Door batterijen speciaal voor een taak te bouwen, kan het device als geheel langer op een accucapaciteit werken.
Je kunt hierbij denken aan speciale batterijen voor surfen, het bekijken van video en het werken met kantoorapplicaties. De onderzoekers werken binnen hun project met bestaande lithium-ion technologie, zodat de innovatie - zoals de naam suggereert - inderdaad vooral door de software wordt ingegeven.

Toenemende efficiency

Een software-gedefinieerde accu wordt aangestuurd door het OS en werkt met API's die op basis van policies de juiste batterij kiezen. Via machine-learning wordt het bovenliggende OS steeds slimmer en worden de batterijen steeds efficiŽnter benut. De onderzoekers van Microsoft prestenteren hun vinding op het deze week te houden ACM Symposium on Operating Systems Principles in CaliforniŽ.