Het is een van de succesvolste Kickstartercampagnes rond een Nederlands product: Beam is een slimme projector die je in elke lampenfitting kunt draaien. Ontwikkelaar Don Molenaar vroeg 200.000 dollar, maar eindigde met een veelvoud daarvan. Hij vertelt er meer over op Emerce eDay.

De projector was aanvankelijk niet eens het belangrijkste idee. Vijf techneuten en ontwerpers wilden ‘gewoon iets tofs maken’, en dat had zelfs een stofzuiger kunnen zijn.

Totdat een van hen het Ei van Columbus meende te hebben gevonden: een projector die je in elke lampenfitting kunt draaien om bijvoorbeeld vakantiefoto’s op de tafel te bekijken, of Netflix op het plafond. De Beam kan dankzij de twaalf aanwezige LEDs ook nog gebruikt worden als lamp.

Even opvallend is dat de projector draait op Android, en daarom uiteraard uiteraard is te besturen met een mobiele app via WiFi en Bluetooth.

De crowdfundingcampagne is minstens een jaar minutieus voorbereid. En met succes, want uiteindelijk werd niet minder dan 759.656 dollar opgehaald. En dat met nul ervaring op dit gebied, want Molenaar was in het verleden makelaar voor Direct Wonen, assurantieverkoper en tot mei van dit jaar gewoon nog account manager bij Ubisoft.

De beamer komt rond deze tijd op de markt. Maar dan begint het pas, want Molenaar en zijn team willen de projector ook in de winkels verkopen.

Emerce eDay wordt 8 oktober gehouden in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Tickets zijn hier verkrijgbaar.