Terwijl in Nederland volop aandacht is voor digitale radio in de ether stagneert in BelgiŽ de uitrol hiervan. De VRT voert wel tests uit evenals provider Norkring en de RTBF.

In Nederland vindt momenteel de week van de digitale radio plaats, waarmee radiostations, distributeurs en aanbieders van ontvangstapparatuur Digital Radio Plus (DAB+) met elkaar promoten. Opvallend genoeg is in buurland BelgiŽ nog amper sprake van DAB+ en op korte termijn komt daar geen verandering in. De VRT, RTBF en provider Norkring doen wel proeven samen met enkele lokale radiozenders. Nostalgie, Q Music en Joe FM doen vooralsnog in het geheel niet mee aan DAB en hebben daar ook nog geen plannen voor aangekondigd.

VRT nog in testfase DAB+
DAB bestaat wel degelijk in BelgiŽ. De VRT zendt al sinds eind negentiger jaren uit in DAB, maar dan wel in de oude MPEG2 uitzendnorm. Pas sinds afgelopen voorjaar is de VRT begonnen met een DAB+ test. Nadat daar afgelopen zomer Radio 2-Westvlaanderen op uitzond, is dit nu VRT Radio 1. Daarbij wordt in HE-AAC formaat uitgezonden met 80 kbps wat een uitstekende kwaliteit oplevert. De VRT had eind september nog geen concrete plannen de oude DAB-zenders om te schakelen naar DAB+, maar onderzoekt dit wel. De voordelen zijn betere ontvangst (bij een matig signaal is door de efficiŽntere foutcorrectie het geluid toch goed, in tegenstelling tot het oude DAB dat zeer storingsgevoelig is) en een grote bandbreedtewinst. Zo zou de VRT dan ook alle vijf regionale versies van Radio 2 kunnen uitzenden. Ook de RTBF heeft een DAB+ test, maar DAB-signalen van de RTBF zijn vrijwel uitsluitend in Brussel en delen van WalloniŽ te ontvangen. De DAB-signalen van de VRT bereiken grote delen van zuid-Nederland, maar het signaal is erg storingsgevoelig zolang de oude DAB-norm wordt uitgezonden.