Met de introductie van het NPO Fonds gaat de Nederlandse publieke omroep (NPO) vanaf 2017 jaarlijks 16,6 miljoen euro investeren in hoogwaardig drama, documentaires en talentontwikkeling.
Het extra geld uit het NPO Fonds komt beschikbaar bovenop de budgetten voor hoogwaardig drama, documentaires en talentontwikkeling. Ook het wegvallen van de BTW-korting zal niet ten koste gaan van de producties die worden gemaakt voor de NPO. NPO-bestuurder Shula Rijxman maakte dit op het Nederlands Film Festival in Utrecht bekend. Rijxman hoopt dat het goede voorbeeld van de NPO de regering aanzet tot het geven van extra budget voor dramaproducties van de NPO met internationale ambities. De regering zou een klein deel van de fiscale meevallers hiervoor volgens de NPO-bestuurder kunnen gebruiken.

Mediafonds valt in 2017 wegHet wegvallen van de financiering van het Mediafonds per 2017 is een flinke streep door de rekening en brengt veel onzekerheid met zich mee in de sector. Shula Rijxman: "We willen er voor zorgen dat programmamakers kwalitatief hoogstaande drama en documentaires kunnen blijven maken. Ondanks alle bezuinigingen. Dit budget voor het NPO Fonds is structureel. Zo borgen we kwaliteit."

NPO Fonds niet voor kaskrakersDrama en documentaire is een van de prioriteiten in de programmering van de Nederlandse Publieke Omroep. Met het NPO Fonds blijven er mogelijkheden voor hoogwaardig drama, experimentele projecten, innovaties en creatieve producties. "Ik zeg het expliciet: dit budget is beschikbaar voor alles behalve de gegarandeerde kaskrakers. De 16,6 miljoen euro komt dus bovenop de huidige 50 miljoen euro voor drama en documentaire", aldus Rijxman. De NPO vergoedt ook de BTW over die 16,6 miljoen euro. Het wegvallen van het BTW-voordeel zorgde voor minder budget. Dit zal door de NPO worden gecompenseerd. Dit najaar wordt de opzet van het NPO Fonds verder uitgewerkt met de sector.