Jammer Apple, maar ook de Mac voelt de pc-crisis

Einde aan glorieuze verkoopcijfers is nu gekomen.

Voor het eerst in twee jaar weet Apple niet meer Macs te verkopen. Sterker nog, het aantal MacBooks en iMacs dat de winkel verlaat, daalt. Overigens zit de pc-business in nog zwaarder weer.

Lange tijd wist Apple zich blinkend te onderscheiden in een pc-markt die al jaren in crisis zit. Maar nu ontkomt ook de Mac niet meer aan de wereldwijde sores. Volgens de onderzoekers van IDC zijn de verkopen van Macs gedaald met 3,4 procent. Dat is een nieuwe werkelijkheid voor de fanbois, die zich lange tijd onkwetsbaar achtten voor enige economische tegenwind.
Overigens zit het bekende andere onderzoeksbureau Gartner nog wel in roze wolken met een geschatte stijging van de verkoop aan Macs met 1,5 procent.

Marktaandeel van Apple stijgt wel

Maar soms moet je niet alleen maar kijken naar de verkopen, maar naar marktaandeel en omdat de totale pc-markt sterker daalt dan de Mac-verkopen wint Apple toch. De totale pc-markt daalt met maar liefst 10,8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en dat betekent dat het marktaandeel van de Mac stijgt van 6,9 naar 7,6 procent.

Niettemin blijft het derde kwartaal van dit jaar het slechtste kwartaal van Apple sinds het derde kwartaal van 2013.