Google hoeft onrechtmatige content niet van al zijn blogs te verwijderen, alleen in het land waarop de klacht betrekking heeft. Dat heeft het Gerechtshof s-Hertogenbosch bepaald in een Nederlandse zaak tegen het internetbedrijf.

Een Nederlander wordt op internet in verband gebracht met een alias genaamd Extreme en door een anonieme blogger aan de schandpaal genageld. Zo wordt hij onder meer beschuldigd van het exploiteren van een illegale torrentwebsite. alsook van het verraden van andere torrentsites. De anonieme blogger maakt gebruik van Googles gratis Blogger-dienst.

De Nederlander voelt zich in zijn eer en goede naam aangetast en sleept Google voor de rechter. Niet alleen wil hij dat alle onrechtmatige inhoud wordt verwijderd, hij wil ook weten wie er schuil gaat achter de beschuldigingen.

De voorzieningenrechter geeft de man gelijk. Google moet binnen enkele dagen een aantal blogs verwijderen. Ook moet het bedrijf de identiteit van de anonieme schrijvers openbaren, waaronder in ieder geval het IP-adres, de naam, het e-mailadres en de telefoonnummers waarmee de blogs geregistreerd zijn. Daarnaast ontdekt de advocaat dat er nog meer blogs zijn, onder meer via andere extensies, en draagt Google op om ook die te verwijderen.

Blogger is niet alleen toegankelijk via de .nl extensie, maar via alle andere landen waar Blogger toegankelijk is. In elk land wordt als het ware een kopie van een bericht geplaatst.

Google laat via zijn advocaat weten dat het alleen de blogs onder de .nl extensie wil verwijderen. De blogs in andere landen vallen niet onder de reikwijdte van het vonnis, vindt Google. De partijen komen weer voor de rechter.

Het Hof geeft Google nu grotendeels gelijk. De eiser had alleen het verwijderen van de .nl blogs geist. Bovendien had de man ook elders (in de VS) een vordering tegen Google moeten instellen voor wat betreft de andere extensies.

Op basis van het vonnis lijkt het verwijderen van onrechtmatige inhoud in diverse landen daarmee behoorlijk complex te worden, mogelijk zullen gedupeerden meerdere procedures moeten volgen om door Google zelf gekopieerde (Blogger)content van het internet te krijgen. Allerlei beledigingen kunnen blijkbaar langer op het net blijven staan als schrijvers uitwijken naar andere landenextensies