Iedereen heeft z’n mond vol over blu-ray, maar wat is het nu eigenlijk precies? Acht vragen én antwoorden over de nieuwe technologie.

1 Wat is blu-ray precies?
Blu-ray betekent letterlijk ‘blauwe straal’ en is een nieuwe stap in de evolutie van de dvd. De beelden en geluiden worden op een schijfje opgeslagen die dezelfde afmetingen heeft als een dvd, maar een nóg betere kwaliteit. Dat komt doordat de films en muziek op het schijfje worden gezet met die blauwe straal, in plaats van een ‘gewone’ rode laser.

2 Wie heeft dat geniale idee bedacht dan?
De uitvinding werd in 1995gedaan door ingenieurs van Philips en Sony: hun instructie was om een vervanger te ontwerpen voor de dv-camcorder. De eis was dat de gebruiker van de nieuwe schijf ook beeld en geluid moest kunnen opnemen. Hoewel de HDTV flink oprukte in vooral Japan en de Verenigde Staten, was er nog geen goede, goedkope manier beschikbaar om HDcontent op te nemen of af te spelen.

3 In 1995 al? Waarom neemt die ontwikkeling nu pas zo’n vaart?
De uitvinder van de blauwe laser, Shuji Nakamura, belandde in een jarenlang lopende rechtszaak over de octrooirechten van de ‘blu-ray’. Daarom duurde het zolang voordat de nieuwe technologie op de commerciële markt werd geďntroduceerd. De eerste blu-rayrecorder werd in 2003 gepresenteerd.

4 Maar er was ook nog zoiets als HD-DVD, toch?
Jazeker. In 2006 kwam een aantal bedrijven, waaronder Toshiba, op de markt met de ‘High defi nition-dvd’, die net als zijn concurrent blu-ray gebruik maakt van een blauwe laser. De verschillen tussen de huidige dvd en HD-DVD waren echter minder groot dan tussen blu-ray en dvd: zo zijn de schijfjes nog af te draaien op de meeste normale dvd-spelers. Dat maakte het - volgens onder meer Toshiba en Microsoft - gebruiksvriendelijker voor de consument.

5 Toch verloor HD-DVD de strijd.
Ja: op 19 februari trok Toshiba, de belangrijkste producent van HD-DVD, officieel de stekker uit de productie van het nieuwe schijfje. De opnamecapaciteit van de HD-DVD bleek niet veel groter dan die van dvd. Bovendien bood de Toshiba-optie voor klanten te weinig voordelen en dus vooruitgang ten opzichte van normale dvd’s.

6 Waarom zette Toshiba de strijd niet voort?
Op 7 januari meldde Warner Bros. zijn films voortaan alleen nog maar op blu-ray uit te brengen. Eerder kozen studio’s als Disney en 20th Century Fox al voor blu-ray. Kwade tongen beweren dat Sony de Amerikaanse filmbedrijven grof geld zou hebben betaald voor deze exclusiviteitrechten.

7 Kent blu-ray nadelen?
Vooralsnog lijkt het enige nadeel de prijs te zijn - één blu-raydisk kost ongeveer € 20,-. Een blu-rayspeler is tegenwoordig voor ongeveer € 500,- te vinden. De prijzen zullen de komende tijd flink omlaag moeten om een eerlijke’ strijd met dvd aan te gaan. Een ander nadeel is dat het blu-raysysteem gevoeliger lijkt te zijn voor krassen en beschadigingen. Maar wellicht zijn dit slechts kinderziektes.

8 Moet ik mijn dvd’s nu weggooien en mijn favoriete titels op blu-ray kopen?
Nee, zeker niet. Voorlopig spelen blu-rayspelers ook gewone dvd’s af. Bovendien is de vraag in hoeverre de consument waarde hecht aan de betere kwaliteit van blu-ray: de gemiddelde kijker zal het verschil (nog) niet merken. Een bedreiging naast de normale dvd distributie zijn ook het opkomende ‘video on demand’ en ‘electronic sellthru’, waarbij klanten legaal films downloaden om op hun harde schijf op te slaan. Dit is goedkoper en zal zeker de jeugd kunnen aanspreken.