Nieuwe Belgische HD-zender in de maak

Het Belgische bedrijf Alfacam werkt aan een nieuwe Belgische HD-zender. De zender zal zowel in Vlaanderen en WalloniŽ beschikbaar moeten komen, maakte de Waalse krant LíEcho deze week bekend. De plannen voor de nieuwe HD-zender zijn inmiddels bevestigd voor Alfacam.

De nieuwe zender zal worden uitgezonden door Alfacam dochteronderneming Euro1080. Deze exploiteert in Europa al enkele HD-zenders, waaronder HD1 en het Vlaamse cultuurkanaal EXQI. Het nieuwe initiatief van Alfacam is een nieuwe poging om de markt te betreden met een HD-zender die voor een breed publiek toegankelijk zou moeten zijn. Zenders zoals HD1 en EXQI hebben nooit een groot publiek aan de zender weten te binden.

De nieuwe zender, waarvan de werknaam nog niet bekend is, zal een mix moeten worden van HD1 en EXQI met cultuur, sport, fictie en informatieve programmaís. Tot op heden worden op HD1 en EXQI vooral programmaís uitgezonden die door Alfacam zijn geregistreerd en in HD-kwaliteit zijn opgenomen. Alfacam is ťťn van de grootste facalitaire bedrijven in het HD-marktsegment.

De zender zal in BelgiŽ zowel analoog, digitaal als in HD-kwaliteit beschikbaar moeten komen. Dat Alfacam dit project serieus neemt blijkt uit de aanstelling van een oud algemeen directeur van de Belgische publieke omroep VRT. Deze moet het gehele project in goede banen leiden. De financiering van de televisiezender zal uit reclame-inkomsten moeten komen.

De nieuwe zender komt als eerste beschikbaar in Vlaanderen. Als alles volgens plan verloopt, zal men hier nog voor het einde van dit jaar de zender kunnen zien. In 2009 komt de zender in de overige delen van BelgiŽ beschikbaar. Alfacam zegt inmiddels met distributeurs in onderhandeling te zijn.

Verder ontkent het bedrijf dat men samenwerkt met RTL bij het opzetten van deze nieuwe zender. RTL heeft plannen om televisieactiviteiten in Vlaanderen op te starten.