Freesat bouwt pakket verder op

Het Britse Freesat platform gaat alle BBC regio's en Channel 3 (= ITV 1) regio's toevoegen in de komende maand Juni. Dit geldt overigens voor de zaplijst zoals die te zien is met de Engelse Freesat apparatuur. Toch kan het mogelijk gevolgen hebben voor Nederlandse kijkers.

Momenteel ontbreken veel van deze regionale edities nog voor de Engelse kijkers van Freesat. De reden ligt in het feit dat er nog technische obstakels zijn omdat al die kanalen ook via Sky Digital moeten kunnen worden bekeken. Op de Engelse ontvangers kunnen kijkers door het ingegeven van hun postcode de juiste regiozender dan in de lijst krijgen en de andere varianten komen elders op de lijst terecht.

Een mogelijk gevolg kan zijn dat de EPG weergave anders worden voor kijkers in Nederland met FTA of CI-ontvangers. Ook zal er waarschijnlijk nog gaan worden gerommeld met de verdeling op diverse transponders op 28 graden oost. Daardoor kan het zijn dat sommige zenders opnieuw moeten worden opgezocht maar dat wordt de komende tijd duidelijk. Op dit moment is sprake van een tijdelijke indeling op sommige transponders.

Om een vergelijkbare reden ontbreekt nu ook Channel 4 + 1 in het aanbod en bovendien worden voor Channel 4 nog altijd geen zender ident en EPG ontvangen. De zender heet '8350'. Wanneer dit verholpen wordt is onduidelijk maar op zijn laatst wanneer overeenkomsten om ook gecodeerd via Sky Digital uit te zenden aflopen (dat is komende zomer) en de overige Channel 4 versies naar ASTRA 2D verplaatst kunnen worden.