UPD 2)Uitval Nederlandse zenders ZO-Europa e.o.

In de nacht van dinsdag 13 mei op woensdag 14 mei heeft SES Astra de transponders 105 (o.a. Nederland 1, 2 en 3, Film1) en 109 (o.a. SBS6, NET5, Veronica/Jetix, BVN) verhuisd van Astra 1G naar Astra 1L. Hierdoor is de veldsterkte in Nederland ongeveer 1,0 tot 1,5 dB toegenomen. Verder is het ontvangst bereik in vrijwel heel Europa ,behalve Noord-Scandinavie, verbeterd.

Hierdoor is vooral het Zuid-Oostelijke bereik echter wel negatief beÔnvloed. Op ons forum zijn al diverse reacties te zien van kijkers in onder meer IsraŽl en Turkije en Cyprus die nu problemen hebben.

De zenders die deze kijkers daar met grote schotels ontvingen waren bovengenoemde kanalen maar die zijn nu verdwenen. Of ontvangst nog mogelijk is hangt af van inhoeverre zij hun apparatuur kunnen aanpassen. Het bereik van de Astra satelliet is nu feitelijk groter geworden, echter wordt er buiten de officiŽle footprint veel minder signaal Ďgelektí waardoor ontvangst daarbuiten echt ophoudt. Via de oude satelliet was de uitrichting van de antennes minder efficiŽnt en daardoor kwam er nog een zwak signaal terecht tot in het Midden-Oosten.

Zie onderstaande afbeelding. In het centrum van de footprint is er 52 DB sterkte wat al met een 40 CM schotel op te vangen is. Echter vallen bepaalde gebieden helemaal buiten de footprint en daar zal op zijn hoogst nog een zeer zwak signaal aanwezig zijn.
Oplossingen voor gebruikers die de zenders nu kwijt zijn zouden kunnen zijn om een grotere antenne te zoeken, of ontvangers die bekend staan om de gevoelige tuners of LNB's die ook iets beter presteren. Astra en CanalDigitaal zijn momenteel de problemen wel aan het inventariseren maar of er nog iets aan gedaan kan worden is uitermate onzeker. Temeer daar het kijken naar de Nederlandse pakketten in het buitenland officieel niet eens is toegestaan. Ook liet ASTRA weten dat die satelliet officieel nooit te ontvangen is geweest in het Midden-Oosten en de uithoeken van Zuidoost Europa.

Als officieel alternatief geldt overigens de Hotbird ontvangst van de Wereldomroep ofwel BVN TV. Ook dit kanaal is bij veel gebruikers verdwenen maar kan dus via Hotbird op 13 graden oost worden ontvangen.