Maandag spannende dag voor MarsMaandag 26 mei landt de Phoenix Mars Lander, na een reis van 9 maanden (422 miljoen mijl) bij de noordpool van Mars. CNN's Miles O'Brien presenteert een live special rond deze landing vanuit NASA's Jet Propulsion Lab in Pasadena, California. De verwachte tijd van de landing – of crash! – bij de Martiaanse noordpool is 1:53 uur op maandagochtend 26 mei. Als de Phoenix veilig aankomt op Mars zal hij bodemmonsters nemen en onderzoek doen naar water/ijs en andere omstandigheden in het landingsgebied die zouden kunnen duiden op levensvatbaarheid van de planeet.


De special geeft achtergrondinformatie over het onderzoek en de bevindingen op Mars en volgt live de, hopelijk succesvolle, landing. NASA heeft een gemixte track record voor wat betreft veilige landingen op de Rode Planeet. Een crash betekent dat een team van wetenschappers en ingenieurs 15 jaar van hun leven voor niets hebben gewerkt, om het nog maar niet te hebben over het belastinggeld dat hiermee is gemoeid!

Het missieteam van ESA's satelliet Mars Express is er ook klaar voor. Op 26 mei landt de Amerikaanse NASA-missie Phoenix op het Marsoppervlak. Op verzoek van NASA volgt de Europese satelliet de aankomst, afdaling en landing. Op 25 mei zet Mars Express zijn instrumenten in de richting van Phoenix, om alle signalen van de Amerikaanse marslander te kunnen registreren. De Mars Express informatie is een waardevolle aanvulling op de gegevens van NASA zelf, die hen in staat stelt de landing zo nauwkeurig mogelijk te volgen.


Live! Mission to Mars duurt een uur en wordt uitgezonden op: Maandag 26 mei om 01.00 uur (in de nacht van zondag op maandag) via CNN International.