Channel Five wordt definitief Free To Air

Five is een Britse commerciŽle zender die onder de licentie van Channel 5 als Public Service Broadcaster etherfrequenties bezit in delen van Groot-BritanniŽ. De omroep is eigendom van RTL.

Momenteel is als enige van de grote Britse zenders deze nog gecodeerd. Het staat echter zo goed als vast dat Five Free To Air wordt. Dat blijkt onder meer uit mededelingen van de zender zelf en de brochure (PDF) die FreeSat online verspreidt.

Er gingen al eerder geruchten dat deze zender ook zou deelnemen en eigenlijk kunnen ze ook bijna niet anders. Wel is het voorlopig nog onzeker en zelfs onwaarschijnlijk dat de zusterkanalen Fiver en Five US bij FreeSat komen.

Ook de datum van toevoeging is nog onzeker. Freesat heeft het over later dit jaar maar de verwachting is dat het uiterlijk dit najaar zal zijn. Five brengt onder meer de soaps Neighbours, Home & Away en Five News with Natasha Kapilinsky en is vooral ook interessant vanwege de sportuitzendingen (deels in de late uurtjes) en films in het weekeinde. Ook komt CSI New York op Five.