Alle ASTRA-1 kijkers en dus ook CanalDigitaal en TV Vlaanderen abonnees krijgen nog komende zomer er een prachtige HD-zender exclusief bij. Het gaat om de Duits-Franse cultuurzender ARTE (Association Rélative á la Télévision Européenne) die vanuit Straatsburg uitzendt en zich naast hoofdzakelijk Duitsland en Frankrijk ook op diverse andere Europese landen richt.

Vanaf 1 juli aanstaande zal ARTE HD Deutsch gelanceerd worden en wel ongecodeerd via de ASTRA 1F. Die versie zal uitzenden in het Duits maar ook met een 2e geluidsspoor (orgineel geluid of Frans). De uitzendnorm wordt DVB-S2/MPEG4/H264-AVC. Er zal worden uitgezonden via de momenteel tijdelijk vacante transponder 11 met 14 Mgbts/s

In het najaar zal dan de Franse versie moeten volgen en dat ook via 19 graden oost. Die Franse versie van de zender is momenteel nog NIET te bekijken maar wordt wel in Viaccess 2,5 gecodeerd uitgezonden via het Franse Bis pakket op 5 Graden west (Atlantic Bird 3) maar die Franse versie komt op termijn dus Free To Air naar de ASTRA 1 positie.