CanalSat niet (meer) voor Belgen en Zwitsers

Onze collega's van het Franse Téle Satellite melden dat CanalSat de Zwitserse kijker, vooral dan de Franstalige kijkers in Suisse Romandie (West-Zwitserland) in de kou laat staan. Hetzelfde lot treft de Waalse kijkers in België. Het wordt steeds moeilijker om een abonnement te verkrijgen of te verlengen.

CanalSat is recent harder gaan optreden tegen het uitgeven van losse kaartjes in de genoemde gebieden en stelt die niet meer beschikbaar. Enkel het pakket van Canal+ is beschikbaar in Zwitserland en er wordt nagedacht over een CanalSat pakket voor Zwitserland maar dit loopt zeer moeizaam omdat er dan voor héél Zwitserland de rechten moeten worden geregeld terwijl slechts een klein deel van de bevolking interesse heeft.

De verandering van koers is ook ingegeven door de fusie met TPS (dit stopt per 31 juli) en de verhuizing van kijkers naar de Astra 1. Het heeft allemaal met zich meegebracht dat er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt met veel zenders en de auteursrechten zijn alleen voor Frankrijk geldig.

Ook België wordt 'getroffen' al is de vraag inhoeverre dit opzet is. Veel Waalse kijkers hadden, indien zijn niet via de kabel keken, een abonnement op CanalSat. Het abonneren hierop en de handel door 'dealers' is jarenlang oogluikend toegestaan maar ook België (en net zo min Luxemburg) heeft écht geen CanalSat pakket noch ondersteuning daarvan.

Dat zou ook slecht uitkomen als dat wél zo zou zijn want voor Wallonië is immers het pakket van Télesat in oprichting, het 'zusje' van TV Vlaanderen Digitaal. Alhoewel dit project intussen toch wel vertraging heeft opgelopen zijn er al definitieve afspraken met de RTBF. Bovendien lijkt het vrij zeker dat voor dat pakket een flink aantal zenders juist bij CanalSat zullen kunnen worden betrokken.