RNN7 weer terug via CanalDigitaal

De Rotterdamse regionale commerciŽle televisiezender RNN7 is weer terug in de lucht. De zender is in ieder geval via CanalDigitaal weer te zien en heeft daardoor een landelijke dekking in Nederland weer weten te realiseren. Gisteren werd RNN7 uit de lucht gehaald na een inval van de belastingdienst.

Met de terugkomst heeft RNN7 woord gehouden. Gisteren liet zowel de directie als de woordvoering van de noodlijdende televisiezender weten vandaag weer terug in de lucht te zien. De belastingdienst nam gisteren, volgens RNN7 geheel onverwacht, diverse elementaire onderdelen van RNN7 in beslag. Het ging dan hoofdzakelijk over apparatuur die belangrijk waren voor het uitzenden van televisieprogrammaís. Zo verdween de gehele uitzendstraat van RNN7 in de door de belastingdienst gehuurde verhuiswagens. Ook camera-apparatuur, mengtafels en editting apparatuur verdween in deze verhuiswagens.

Gisteren opperde RNN7 al dat men binnen ťťn dag weer terug in de lucht zou kunnen zijn omdat een nieuwe uitzendstraat binnen deze termijn geregeld zou kunnen worden. Naar het nu lijkt is deze uitzendstraat nu actief en zendt men vooraf opgenomen programmaís uit. Tot op heden zijn nog geen live programmaís via CanalDigitaal waargenomen.

Of de terugkomst van RNN7 voor langere termijn is blijft overigens gissen. Personeel van de commerciŽle omroep deed vandaag in dagblad/krant De Telegraaf een boekje open over de wanorde die er bij RNN7 schijnt te heersen. Zo zijn diverse personeelsleden van RNN7 in financiŽle problemen gekomen door het uitblijven van salaris over de laatste maanden. Enkelen personeelsleden van RNN7 lopen zelfs het risico op korte termijn uit het huis gezet te worden omdat hypotheek en/of huurgelden door het uitblijven van loonbetalingen niet betaald konden worden.

In De Telegraaf bleek dat vanuit het kamp van het personeel met de verwijtende vinger richting RNN7 directeur Leo Houkamp werd gewezen. Deze heeft voor de huidige chaos bij RNN7 gezorgd. Door boze personeelsleden wordt gesproken over mismanagement. Edvard Niessing, een freelancer van wie meteen al weer een programma was te zien, meldde al maanden niet meer betaald te zijn. De Telegraaf meldt ook dat Viola Holt op straat staat maar of ze al weer spontaan is terug gehold naar RNN is onduidelijk.

Ook de belastingdienst stelt in een reactie aan De Telegraaf dat men de succesvolle kans op een doorstart van RNN7 nihil acht. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat de belastingdienst geheel onverwacht het pandrecht op diverse apparatuur heeft opgeŽist. Onduidelijk is hoeveel de belastingschuld van RNN7 precies bedraagt. De schattingen gaan uiteen van enkele tonnen tot meerdere miljoenen euroís
Dat RNN7 weer bij CanalDigitaal te zien komt voornamelijk omdat men de betalingsverplichting jegens CanalDigitaal altijd is nagekomen. Desgevraagd liet CanalDigitaal directeur Kees Fšrber gisteren aan Satellite Magazine weten dat men geen klachten heeft over het nakomen van de overeenkomst door RNN7 en dat wat hem betreft RNN7 gewoon weer van start kon gaan met satellietuitzendingen.
Ook via de analoge kabel van UPC (Flevoland, Rijnmond, Rotterdam, Zuid-Holland-Zuid) wordt weer uitgezonden en ongetwijfeld dus ook weer in Zeeland. De distributie bij UPC zal hoe dan ook einde deze maand in een groot gebied analoog stopgezet worden te weten een deel van het Rijnmond gebied en Zuid-Holland Zuid wanneer UPC het kanaal op last van de programmaraad toe zal wijzen aan de Christelijke zender Family 7.
Sinds gisteren hebben diverse redacteuren van Satellite Magazine op alle mogelijke manieren geprobeerd een reactie op de ontstane situatie te krijgen van RNN7 directeur Houkamp of de persvoorlichting van de zender. Tot op heden is men niet bereidt geweest om ons te woord te staan. Mocht dit in de komende dagen wel het geval zijn zullen wij dit via Satellite Magazine laten weten.