Concurrentie voor CanalDigitaal in aantocht?De kans is zeer groot dat er via de satelliet een vorm van concurrentie voor CanalDigitaal in aantocht is. Satelliet Electronics, met vestigingen in het Belgische Nieuwmoer en het Nederlandse Etten-Leur, wil via de satellietinternetdienst ASTRA2Connect in de directe toekomst starten met een echt Triple Play aanbod.

Dat wil zeggen dat men via de dienst ASTRA2SE in Nederland internet, telefonie en televisie wil gaan aanbieden via de ASTRA3 satelliet. Opvallend daaraan is dat voor het televisieaanbod Satelliet Electronics niet zal gaan samenwerken met CanalDigitaal maar in samenwerking met het bedrijf Mediacentraal een hoogwaardig televisieaanbod aan de consument beschikbaar zal stellen.

Alle Nederlandse kanalen
Via dit televisieaanbod zal volgens Satelliet Electronics in ieder geval bijna alle televisiekanalen, ook digitale themakanalen, die op de Nederlandse markt gericht zijn te zien zijn. Voor ontvangst is een speciale kleine multimedia computer nodig die de naam MC box heeft meegekregen. Het televisieaanbod zal via IPTV worden uitgezonden. Hierbij zal volgens Satelliet Electronics een nieuwe technologie gebruikt gaan worden die al enkele jaren in ontwikkeling is geweest. Hiermee moet met minder dan 1 Mbit aan bandbreedte een beeldkwaliteit bereikt moeten worden die overeenkomt met de beeldkwaliteit van HDTV.
Dit laatste is vooral belangrijk voor het Triple Play aanbod dat Satelliet Electronics via ASTRA2SE via de ASTRA3 satelliet wil gaan aanbieden. Op dit moment heeft namelijk de snelste internetverbinding via ASTRA2Connect een 1024 Kbits snelheid . De IPTV televisiedienst zal binnenkort in geheel Europa worden uitgerold. Wel zal men gaan werken met IP beperkingen zodat men in Nederland alleen naar kanalen kan kijken die voor de Nederlandse markt bestemd zijn. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om bijvoorbeeld naar de Belgische commerciële omroepen te kijken.

Gebruikte bandbreedte
Vooral de noodzakelijke bandbreedte van minder dan 1 Mbit voor kwalitatief vergelijkbare beeldkwaliteit als HDTV komt voor de kenner als moeilijk te geloven over. Ondanks het feit dat Satellite Magazine vanmorgen de MCbox (een aangepaste versie van de Acer Aspire L5100 mini computer) heeft kunnen zien was op dit moment nog geen werkende exemplaar te bekijken. Met Satelliet Electronics is afgesproken dat Satellite Magazine redacteuren als één van de eersten de MCbox zullen gaan uittesten om daadwerkelijk te kunnen beoordelen of met de gebruikte bandbreedte een kwalitatief goede beeldkwaliteit op de beschikbare zenders te verkrijgen is.


Echt concurrentie voor CanalDigitaal?

Of het nieuwe televisieaanbod een grote concurrent van Nederlands enige satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal kan worden mag nog betwijfeld worden. Het gaat om een nieuwe technologie binnen de IPTV techniek dat gebruikt zal gaan worden. Het slagen van dit IPTV avontuur hangt in hoge mate af van de of men de beeldkwaliteit die men claimt in praktijk zal benaderen. Daarnaast zijn de aanschafkosten van de MCbox redelijk prijzig. De verwachting is dat de MCbox bij de start rond de 700 euro zal gaan kosten. Daarvoor heeft de koper dan wel direct een complete computer die werkzaam is op het Windows Vista besturingsysteem. Feit is wel dat met de huidige ontwikkeling daadwerkelijke satelliet Triple Play via één aanbieder mogelijk wordt. Zeker in onbekabelde gebieden, voor recreatief en maritiem gebruik kan deze ontwikkeling een goede stap vooruit zijn. In de gehele footprint van de ASTRA3 satelliet is dan ontvangst van alle op Nederland gerichte televisiezenders mogelijk. De MCbox zal ook bruikbaar zijn met alle andere kabel en DSL internetproviders in Nederland.

Knopen moeten nog doorgehakt worden
Echt zeker is de start van IPTV via de satelliet overigens ook nog niet. Satelliet Electronics heeft inmiddels de mondelinge toezegging dat gebruik van de MCbox legaal is en er geen problemen te verwachten zijn wat betreft uitzend- en auteursrechten. Het bedrijf wil echter voordat men met de uitrol begint dit zwart op wit op papier hebben staan. Verder zal in de komende week nog met SES ASTRA, dat de tweeweg internetdienst ASTRA2Connect beheert, contact zijn over de IPTV mogelijkheden via de satelliet. Pas als al deze gesprekken succesvol gevoerd zijn zal Satelliet Electronics de MCbox definitief lanceren.

Eredivisie voetbal

Volgens dit formulier wordt duidelijk dat men voor 29,95 euro per maand men zich kan abonneren op het Eredivisie voetbal. Dat is verwonderlijk omdat de Eredivisie voetbalclubs vereningd in de ECV in de komende twee weken pas met de uitgewerkte plannen voor het eigen televisiekanaal en de verdere verspreiding van live voetbalwedstrijden naar buiten zouden komen. Onduidelijk is of deze optie op het bestelformulier dan ook daadwerkelijk ondersteund wordt door de ECV