Page 1 of 37 12361126 ... LastLast
Results 1 to 10 of 365

Thread: Zanimljivosti

 1. #1
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Zanimljivosti

  Navijači bugarskog nogometnog prvaka sofijskog CSKA podnijeli su predsjedniku kluba Aleksandru Tomovu zahtjev za odštetu od 250.000 američkih dolara zbog materijalne štete i duševnih boli.

  Navijači kluba su ljuti što Tomov i klupsko vodstvo nisu ništa poduzeli kako bi spriječili odluku Europske nogometne federacije koja je izbacila CSKA iz kvalifikacija Lige prvaka zbog nelikvidnosti i velikih dugova.

  Tražimo odštetu i nećemo odustati od našeg nauma. Gonit ćemo Tomova na sudu sve dok nam ne isplati odštetu, rekao je Javor Bluškov, jedan od vođa navijača sofijskog kluba za bugarsku nacionalnu agenciju BTA.

 2. #2
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Zanimljivosti

  Nakon što je na YouTubeu osvanula video snimka na kojoj udara biciklista te ga baca na tlo, newyorška je policija oduzela značku i pištolj jednom policijskom časniku.

  Prema izjavama očevidaca incident je snimljen na biciklijadi Critical Mass, mjesečnom prosvjedu protiv vožnje automobilima.

 3. #3
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Zanimljivosti

  Iz sumnje da je ostala bez posla zato što se udala za stranog vojnika i to muslimana, jedna je Slovenka optužila državne strukture za diskriminaciju.

  Naime, nakon pet godina rada u vojsci doznala je da nije prošla test, iako je tijekom navedenih godina dobivala dobre ocjene. Izrazila je sumnju da je do otpuštanja došlo jer se udala za stranca iz jedne arapske države koji je u vrijeme kad su se upoznali i sam bio vojnik.

  Za Slovensku je televiziju izjavila da je njezin suprug, bez ikakve kriminalne prošlosti, u međuvremenu istupio iz vojske, te je najavila tužbu protiv ministarstva obrane, gdje su odbili komentirati slučaj.

 4. #4
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Zanimljivosti

  Znanstvenici i amateri pripremaju se za spektakularnu pomrčinu Sunca koja će u petak 1. kolovoza biti vidljiva iz Kanade, Sibira, Mongolije te sjeverne Kine.

  U Hrvatskoj će nažalost imati intenzitet od samo 10%.

  Iako se pomrčina Sunca u Kini tradicionalno smatra negativnom pojavom, kineski astrolozi i fengshuisti javljaju kako neće ozbiljnije utjecati na održavanje Olimpijskih igara. Njezin efekt trebao bi se osjetiti uglavnom na svjetskim tržištima kapitala. Stručnjaci tvrde da je ta pojava očekivana budući da se mnogi ulagači u trenutku pomrčine boje povući ozbiljnije poteze.

  Mak Ling-ling, jedan od najpoznatijih stručnjaka svijeta za feng shui i astrologiju, tvrdi da bi mogla izazvati prosvjede te manje probleme u politici i transportu.

  Od mnogih lokacija za promatranje pomrčine najpovoljniji će biti Sibir u Rusiji, točnije područje oko grada Novosibirska. Detaljan opis može se naći na NASA-inim stranicama.

  Do pomrčine Sunca dolazi kada Mjesečeva sjena prođe preko površine Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mjesec u fazi mlađaka. Ovisno o trenutačnoj udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje, te o položaju promatrača na Zemljinoj površini, može nastupiti jedna od tri vrste pomrčina Sunca: potpuna, djelomična i prstenasta. U slučaju potpune pomrčine Sunca, Mjesečev disk potpuno prekriva Sunce, a ona se može vidjeti s relativno uskog pojasa (putanja totaliteta) na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mjesečeva sjena.

  U trenutku prije pomrčine Mjesec i Sunce izgledaju kao da su sličnih dimenzija iako je promjer Sunca zapravo 400 puta veći.

  Posljednja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz Hrvatske bila je 15. veljače 1961. godine u ranim jutarnjim satima u uskom pojasu koji je prolazio preko Dalmacije. Naredna potpuna pomrčina Sunca iz Hrvatske bit će vidljiva tek 2081.

  Djelomična pomrčina Sunca posljednji je put iz naših krajeva bila vidljiva 11. kolovoza 1999., a sljedeća slična s intenziteom od 74% bit će 2011.

  Stručnjaci upozoravaju da izravno gledanje bez zaštitnih naočala može oštetiti vid te čak izazvati i sljepoću.

 5. #5
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Opasna tehnologija: MP3 je košer, a MP4 nije

  U ortodoksnoj jeruzalemskoj židovskoj četvrti Mea Shearim proteklih je dana stanje prilično napeto, piše izraelski list Haaretz. Pripadnici radikalne ultraortodoksne sekte Sicari demonstrirali su pred jedinim dućanom u toj četvrti koji prodaje MP4, a koji su vjerske vlasti definirale kao prijetnju ćudoređu te ga etiketirale kao ne-košer.

  Sekta je najavila sveti rat prijenosnom digitalnom uređaju MP4 zbog mogućnosti gledanja filmova, koji su uslijed bojazni od nemoralnog sadržaja u ortodoksnim ograncima židovstva strogo zabranjeni. Zgroženi prodajom “nečistog uređaja usred bijela dana“, prosvjednici su četvrt oblijepili plakatima koji pozivaju na “kampanju protiv izopačenja“ optužujući dućan za Vlasnik dućana je MP4 već uklonio s polica, ali odbija prihvatiti odluku ultra-ortodoksnog rabinatskog suda da ukine prodaju. Dok taj sud razmatra mogućnost sveopćeg poziva na bojkot dućana, pripadnici sekte Sicari održavaju prosvjede, a sumnjiči ih se i za noćni palež ostalih podružnica tog dućana u četvrti.

  No, ista klijentela koja prosvjeduje zbog MP4, u susjednom dućanu strpljivo čeka na red kako bi s vlasnikova računala prenijela sadržaj, uglavnom rabinska predavanja, na svoje MP3 uređaje. I MP3 je bio proglašen nečistim uređajem, ali se s vremenom pretvorio u uobičajeni predmet studenata vjerskih škola. Dopušten je i mobitel, ali bez korištenja SMS-a, a internet uvjetno i pod nadzorom.
  promociju “omraženog uređaja koji osobu dovodi u opasnost“.

 6. #6
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Zanimljivosti

  Korištenje interneta prerasta u glavni problem Olimpijskih igara u Pekingu, pri čemu su poteškoće izazvane i sporošću veze i cenzurom web sadržaja.

  Do svečanog početka Olimpijade ostalo je desetak dana, a inozemni novinari i posjetitelji, koji su već stigli u Kinu sve su uzrujaniji zbog otežanog i ograničenog pristupa “mreži svih mreža”. Kineski režim, i dalje strogo jednostranački usprkos ekonomskoj liberalizaciji, poznat je po nadziranju i ograničavanju pristupa internetu na područjima pod svojom vlašću. No, još prije dvije godine Li Jingbo, čelnik medijske službe olimpijskoga organizacijskog odbora, obećao je u službenom glasilu da će tijekom Igara pristup internetu biti neometan.

  To se, međutim, još nije ostvarilo te je ovih dana bio otežan pristup, primjerice, kineskom servisu BBC-ja, a Australski olimpijski odbor požalio se da je brzina učitavanja web stranica deset puta sporija od uobičajene.

 7. #7
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Starac u dobi od 103 godine pokušao suicid

  Da dvojica policajaca nisu baš u tom trenutku prolazili na konjima tim zakutkom Isolotta delle Cascine, samoubojica bi jamačno umro u valovima Arna u koje se bacio. Izvukli su ga, ustanovili da je ipak u dobru fizičkom stanju, da je zapravo i mentalno dobro, jedino da mu je dosadio život: 103 pune su mu godine, pomrli su mu svi prijatelji, rođena djeca su starci i, osim jednoga, daleko - pa je odlučio prekinuti sa svime, ali morat će još pričekati.

  Vratit će ga u dom samostana Kćeri svetih stigmi, gdje mu je kći redovnica. U samostanu se čude: vazda je bio miran, samodostatan, mogao je izlaziti kad je htio, svake godine su mu slavili rođendan, i tako četrdeset godina, prije tri godine su mu došla i dva preživjela sina iz Basilicate. Što mu je naspjelo?

 8. #8
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  DNK analiza Jetijevih dlaka

  Znanstvenici se ne mogu dogovoriti jesu li dlake koje upravo proučavaju u Velikoj Britaniji a donesene su iz Indije otpale legendarnom čudovištu Jetiju ili je riječ o običnim životinjskim dlakama, pa će ih dati na DNK analizu. Za sada samo mogu reći da “zapanjujuće sliče” dlakama koje je iz podnožja planine Everest donio istraživač Sir Edmunt Hillary a za koje se vjeruje da su pripadale upravo Jetiju.

 9. #9
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Ruske mini podmornice spustile se na dno Bajkalskog jezera

  Dvije ruske mini podmornice spustile su se na dno Bajkalskog jezera, javile su utorak ruske novinske agencije.
  Agencije prenose izjave organizatora ove znanstvene ekspedicije koji su izjavili da su se podmornice Mir-1 i Mir-2 spustile na dubinu od 1.680 metara kako bi došle do dna najdubljeg jezera na svijetu koje posjeduje najveću količinu slatke vode.
  Znanstvenici planiraju uzeti uzorke s različitih dubina kako bi proveli geološke i biološke testove.
  Član ekspedicije Anatolij Sagalevič izjavio je da bi znanstvenici mogli pronaći nove životinjske vrste na dnu jezera, kao i moguće zalihe plina i nafte. Aktivisti za zaštitu okoliša tvrde da zagađenje ugrožava Bajkalsko jezero.
  Attached Images Attached Images

 10. #10
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Odmor na godišnjem počinje tek treći dan

  Britanski su stručnjaci izračunali koliko točno mora trajati godišnji odmor da bi imao smisla. Istraživanje provedeno na uzorku od 3.000 ljudi pokazalo je da se počinjemo relaksirati tek nakon dva dana, devet sati i 25 minuta.

  Stres rezerviranja smještaja, priprema za putovanje i samog putovanja poništava se tijekom prvog dana odmora, dok se drugi dan oporavljamo od napora putovanja, raspakiravanja stvari i useljenja u novi prostor.

  Studija je također pokazala kako više vremena provodimo planirajući i istražujući putovanje nego u uživanju. Naime, prosječnoj je osobi potrebno 18 dana za odabir odredišta. Potom provodi šest sati odabirući hotel, osam sati u kupovini, pranju, peglanju i pakiranju, te dva sata u pripremanju tijela.

  Britanci imaju tjedan s najviše radnih sati u Europi. Stručnjaci im stoga savjetuju da dobro promisle prije nego se odluče na kratak odmor jer čak 16 posto njih priznaje kako nakon putovanja osjeća da se ono nije isplatilo. Da stvar bude gora čak 25 posto ne uspije se opustiti zbog briga koje ih čekaju kod kuće.

  Za pretpostaviti je kako bi slična studija u Hrvatskoj pokazala da naši sugrađani na planiranje godišnjih troše znatno manje vremena. No budući da, prema izračunu sindikalaca, u prosjeku ne iskoriste devet dana svog zakonom zajamčenog godišnjeg odmora te da na odmor putuju uglavnom automobilima i to kroz razne 'Kapele' i 'Rokove', vrlo je vjerojatno da se ne relaksiraju ništa bolje od Britanaca.
  Attached Images Attached Images

Page 1 of 37 12361126 ... LastLast

Similar Threads

 1. New Vijesti,zanimljivosti iz svijeta satelita
  By pola0 in forum ex-Yugoslav Languages
  Replies: 32
  Last Post: 09-10-2009, 13:25:47

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •