Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: Tehnologija

 1. #1
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Tehnologija

  Za okorjele kompjutoraše

  Nekad davno ljudi su alkohol skrivali u bočice šampona, soka ili vodice za ispiranje usta. Čini se da je bolje biti geek nego alkoholičar, jer ovaj tvrdi disk izgleda baš kao ploska.

  Ovaj prijenosni disk malih dimenzija ima kapacitet od 250 gigabajta i obučen je u pravu kožu. Na računalo se spaja putem USB-a i može prenijeti 480 megabita podataka u sekundi. Uza sve to ne treba eksterno napajanje.


  Mislite da ne može bolje od toga? Varate se. Disk ima ugrađenu zaštitu od pada, pa nećete ostati bez važnih podataka ako ga ispustite.

  Disk će raditi na bilo kojem operativnom sustavu bez posebnih drivera.

  Želite ga? Možete ga kupiti na ThingkGeeku za 150 dolara, što je u rangu ostalih eksternih diskova istog kapaciteta.

 2. #2
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Nova web tražilica

  Ovog je tjedna pokrenuta nova web
  trazilica Cuil, djelo bivsih inzi-
  njera Googlea.

  Cuil obihvaca 120 milijardi web
  stranica, gotovo trostruko vise od
  Googlea i ostalih web trazilica, a
  pretragu obavlja brze. K tome, znatno
  je sigurnija jer za razliku od Goo-
  glea, Yahooa i Microsofta ne biljezi
  nikakve podatke o korisniku.

  I dok su tehnicke specifikacije na
  strani Cuila, korisnicka iskustva i
  nezavisne recenzije govore suprotno:
  Cuil je znatno manje pouzdan, a kod
  vecine pretraga pronalazi sasvim nerelevatne rezultate.


  A ONDA...

  Samo dva dana nakon sto je uz golemu
  medijsku pompu pokrenuta nova web
  trazilica Cuil, vec je parodirana.

  Inzinjeri Yahooa iz vica su pokrenu-
  li web trazilicu Yuil, koja izgleda
  potpuno isto kao Cuil - ali daje
  znatno relevantnije rezultate.

  Nakon sto su brojni korisnici izra-
  zili vece simpatije prema Yuilu (ko-
  ji se temelji na eksperimentalnim
  novim tehnologijama pretrage Yahooa)
  nego za nepouzdani Cuil, Yuil je iz
  nepoznatih razloga ugasen. Vecina
  medija smatra da je gasenje trazio
  Cuil koji to ocito nije smatrao duhovitim.

 3. #3
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Njemačka: Nedostatak sigurnosti na internetu


  BERLIN - Najmanje 4 milijuna korisnika interneta u Njemačkoj žrtve su prijevare, pokazalo je istraživanje instituta Forsa.
  Korisnici su uglavnom pretrpjeli financijske gubitke pri internetskom bankarstvu ili online kupovini, neki su tijekom pretraživanja "zakvačili" program koji je sam birao brojeve pa su dobili veliki račun za internet a dosta korisnika je nastradalo od virusa zbog kojih su izgubili dragocjene podatke.
  Istraživanje je pokazalo i da dosta osobnih računala nema sigurnosne programe, a da sami korisnici vrlo rijetko koriste šifre za zaštitu pristupa podacima koje čuvaju na internetu.

 4. #4
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija
  Nakon zarađenih milijardu dolara, Apple prognozira pad dobiti  Američka računalna tvrtka Apple zaradila je u trećem fiskalnom tromjesečju 1,07 milijardi dolara te prodala rekordnih 2.5 milijuna Macintosh računala, 41 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Također je porasla prodaja iPhonea i iPod MP3 playera. - Ponosni smo na najbolje tromjesečje u Appleovoj povijesti, što se tiče prihoda i zarade. Ostvarili smo rekordnu prodaju računala, postigli pun pogodak s našim novim iPhoneom 3G te završavamo još nekoliko odličnih novih proizvoda, koje ćemo predstaviti u slijedećim mjesecima - rekao je Steve Jobs, osnivač tvrtke i predsjednik uprave. No računalna je kompanija svojom prognozom za slijedeće tromjesečje razočarala analitičare.
  Apple očekuje 7,8 milijardi dolara prihoda te zaradu od oko jednog dolara po dionici, dok su analitičari u tome tromjesečju očekivali prihode od preko 8,3 milijarde dolara, te dobit od 1,23 dolara po dionici.
  Ovakva je prognoza u ponedjeljak uzrokovala pad cijena Appleovih dionica za gotovo 10 posto, na 149,70 dolara po dionici u trgovanju nakon zatvaranja burzi. Na cijenu dionica utječe i loše zdravstveno stanje Stevea Jobsa.

 5. #5
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Google mora otkriti podatke o korisnicima YouTubea


  NEW YORK - Američki je sudac naložio Googleu da podatke o svim korisnicima YouTubea da na uvid Viacomu, a njegov je zahtjev izazvao val kritika tog internetskog diva i zagovornika privatnosti.

  Okružni odvjetnik SAD-a Louis Stanton podržao je zahtjev medijskog konglomerata Viacoma da mu se osigura uvid u podatke o tome koji korisnici YouTubea gledaju koje videozapise na toj internetskoj stranici kako bi time potkrijepio sudsku tužbu protiv Googlea zbog kršenja autorskih prava.

  Viacom optužuje Google, koji je kupio YouTube 2006., da nastupa kao suučesnik korisnika interneta koji videozapise Viacomovih televizijskih programa zaštićenih autorskim pravima postavljaju na tu popularnu internetsku stranicu.

  "Razočarani smo činjenicom da je sud odobrio zahtjev Viacoma za uvidom u podatke o korisnicima YouTubea", izjavila je viša savjetnica Googlea za parnične postupke, Catherine Lacavera.

 6. #6
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Enciklopedija koja konkurira Wikipediji  Već u fazi gradnje Knola Google je naručio čitav niz članaka iz područja znanosti, medicine, povijesti, zemljopisa i svijeta zabave, koji su od srijede dostupni svim korisnicima interneta

  Nepunih godinu dana nakon što ga je najavio, Google je u srijedu konačno omogućio komercijalno korištenje svojeg novog internetskog servisa, nazvanog Knol, dostupnog na adresi knol.google.com. Kao i svi drugi Googleovi servisi, tako se i Knol može koristiti posve besplatno, no njegova je posebnost u tome što će dijelu korisnika omogućiti čak i da zarađuju novac.
  Komentiranje napisa

  Knol je, naime, zamišljen kao svojevrsna konkurencija Wikipediji, najvećoj i najpopularnijoj internetskoj enciklopediji, no uz ponešto drukčiju koncepciju. Dok u pisanju članaka koji se nalaze na Wikipediji može sudjelovati svatko tko na zadanu temu piše relevantno (one koji pokušaju objaviti neistinite informacije drugi korisnici vrlo brzo raskrinkaju), priloge za Knol sastavljat će isključivo provjereni eksperti. Tako je već u fazi izgradnje Knola Google naručio čitav niz članaka iz područja znanosti, medicine, povijesti, zemljopisa i svijeta zabave, koji su od srijede dostupni svim korisnicima interneta.

  Ipak, u skladu s načelima takozvane koncepcije weba 2.0, koja podrazumijeva sasvim otvorene mogućnosti korisničkog generiranja sadržaja, i onima koji nisu specijalizirani autori članaka bit će omogućeno da sudjeluju u Knolu, pisanjem komentara.

  Nalik komentiranju blogova ili tekstova na novinskim portalima, Knol omogućava svakome da komentira stručne napise, pa se servis može doživjeti i kao svojevrsna simbioza bloga i Wikipedije. Samim tim Google je isprovocirao i mogućnost novog načina socijalizacije putem weba, ovaj put temeljene na zajedničkom interesu vezanom uz širenje i međusobno dijeljenje znanja.

  Još je jedna razlika u odnosu na Wikipediju značajna, a i u ovom slučaju radi se o nečemu kod čega se paralela može povući s blogovim - svaki korisnik interneta koji aplicira za pisanje tekstova a status Knolova “eksperta" mu bude odobren moći će pisati članke o bilo kojoj temi, pa čak i o onoj o kojoj je već pisao netko drugi.

  Tada, međutim, neće moći intervenirati u postojeći članak, već će sam čitav napisati iznova, što će čitateljima ostaviti mogućnost da odluče koji tekst istovjetne tematike smatraju boljim. Samim tim među ekspertnim piscima razvit će se kompetitivnost i konkurentnost, a Google očekuje da će se iz toga izroditi i kvaliteta i vjerodostojnost koje će isticati kao glavne adute u odnosu na Wikipediju.

  Kako će autori tekstova moći u svoje radove ugrađivati i kontekstne oglase inače zakupljene na Googleovu pretraživačkom servisu, omogućit će im se i da ponešto zarađuju kada čitatelji njihovih članaka na takve oglase i doista kliknu mišem. Time je na Knolu riješen i faktor motivacije da pojedini autor bude bolji od drugoga jer će oni s boljim ocjenama i većom produkcijom uživati, jasno je, i veću popularnost, što će pridonijeti posjećenosti njihovih priloga te u konačnici zaradi od oglasa.

  U Googleu su odlučili da tekstovi koji će se ovih dana nagomilati na Knolu neće biti predstavljani korisnicima pretraživačkog servisa kao preferirani rezultati u svrhu popularizacije nove internetske usluge, nego će ih tretirati kao i bilo koji drugi sadržaj dostupan na internetu. Tako će i tekstovi koji su na istu temu napisani na Knolu i Wikipediji, a možda i na nekom privatnom blogu, biti jednako “važni” za pretraživanje na Googleu - na korisnicima je da sami kvalitetom napisa i pametnim kreiranjem njegove koncepcije i sadržaja dostignu to da se kao rezultat pretraživanja pojavljuju kao bolje rangirani.
  Fotografije i videozapisi

  Unutar svojih članaka korisnici će moći ugrađivati i fotografije i videozapise, a moći će ih i “razbiti” u nekoliko web stranica međusobno povezanih linkovima da bi povećali razinu njihove čitljivosti i interaktivnosti. Zgodno je što je odobrenim piscima Knola omogućena i svojevrsna individualna promocija, pa se tako za svaki članak objavljuje i puno ime i prezime autora, a ako on to želi, i njegova slika.

  Takvo što Wikipedija ne omogućuje, pa se u Google nadaju da će Knol izroditi i poneku novu internetsku zvijezdu - možda ne pisca kao što je do sada bio slučaj na blogovima ili zabavljača kakve je do sada generirao YouTube, već znanstvenika kojem se vjeruje.

  Za razliku od drugih internetskih servisa, koje karakterizira međusobna nepovjer-ljivost među sudionicima, Knol ima potencijal da postane prva digitalna usluga koju će korisnici posjećivati besplatno i s povjerenjem.

 7. #7
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Nikon najavljuje D60 digitalni SLR fotoaparat


  Nikon najavljuje D60, jedan od najmanjih nikonovih digitalnih fotoaparata ikad proizvedenih. Nastavljajući tradiciju manjih modela D40 i D40X, omogućuje fotografu entuzijastu da snimi zapanjujuće fotografije, dok istovremeno nudi mnogo mogućnosti onima koji žele razviti osobniji, kreativniji stil fotografiranja.

  Nikon D60 je jednostavan za uporabu, ali usto nudi jedinstvenu Nikonovu tehnologiju koja donosi slike visoke kakvoće, živih boja i zapanjujuće oštrine i detalja. Takvi superiorni rezultati su dosegnuti pomoću senzora visoke razlučivosti od 10.2 milijuna piksela, uz uporabu svjetski poznatih NIKKOR objektiva oštrine poput britve i mnogih drugih Nikonovih tehnologija. Zahvaljujući svojoj vrlo brzoj operativnosti i brzini reakcije zatvarača, D60 će snimiti sve što poželite.

  Nikonov napredni 3D kolor-matrični svjetlomjer ( 3D Colour Matrix II ) osigurava trajno ujednačene ekspozicije za fotografije prirodnih boja i kontrasta, dok novi procesor slike EXPEED omogućuje profinjenije tonske gradacije i još vjernije boje. Nikonov brz, tih i precizan sustav automatskog izoštravanja znatno doprinosi operativnosti D60. Ugrađen je i inovativni sustav čišćenja senzora od nakupljene nečistoće ( Airflow Control System )

  Uz navedeno, korisnik može brzo i jednostavno odabrati način fotografiranja jednostavnim komandnim prekidačem na gornjoj strani kučišta fotoaparata. Dodatno, moguća je obrada slike unutar samog fotoaparata pomoću opcije retuširanja, bez uporabe računala.

  Kompaktan i udoban, D60 pruža začuđujuću kakvoću slika, jednostavnost uporabe, integrirani sustav čišćenja senzora i široku paletu kreativnih mogućnosti pri samom fotografiranju, što rezultira dobivanjem zabavnih, fantastičnih i nadahnutih slika. Svijet sjajnih fotografija sada je na dohvat ruke, sa Nikonom D60.

  Naglašene osobine Nikona D60 :
  Superiorna kakvoća slike i razlučivost
  Senzor od 10.2 milijuna piksela daje slike visoke kakvoće uz visoki stupanj razlučivosti dopuštajući fotografu da načini fotografije velikih formata, čak i ako je korišten izrez od originalne slike.
  Zahvaljujući EXPEED - u, Nikonovom jedinstvenom konceptu digitalnog procesiranja slike, fotografije će sadržavati fine detalje i prirodne tonske gradacije.

  Mehanizam čišćenja senzora od prašine
  Sustav strujanja zraka ( Airflow Control System ) ugrađen u D60 propušta zrak unutar kućišta refleksnog zrcala u smjeru suprotnom od ležišta senzora, usmjerujući prašinu i sitne čestice dalje od senzora. Istovremeno vibrirajući mehanizam ( Image Sensor Cleaning function ) spriječava nakupljanje prašine, koji se aktivira automatski ili po izboru korisnika. Takve zajedničke protumjere omogućuju fotografu da bezbrižno mijenja objektive bez bojazni od ulaska nečistoća u kućište fotoaparata.

  Aktivno D-osvjetljivanje ( Active D-Lighting ) za finije gradacije tonova.
  Ova nova tehnologija ugrađena u Nikon D60 može odrediti konačni izgled slike unutar samog fotoaparata bez uporabe računala i posebnih računalnih programa, a čini to na način da ujednačava svjetlost u sjenama i jače osvijetljenim područjima pri fotografiranju kontrastnijih motiva, kako bi se postigla optimalna kakvoća slike bogate detaljima i finih tonova.

  Intuitivna i jednostavna operativnost unutar kompaktnog kućišta.
  Nikon D60 nije samo kompaktan ; njegovo kućište je ergonomski oblikovano kako bi u rukama djelovao prirodno i udobno. Oblikovanje kućišta je preuzeto od dobro poznatog i uspješnog D40. Svjetlo i čisto tražilo omogućava preciznu kompoziciju slike, dok veliki LCD ekran dijagonale 6.35 cm prikazuje jednostavan poslužnik i snimljene fotografije. Novi očni senzor ( Eye sensor ) isključuje LCD ekran čim fotograf primakne oko na optičko tražilo, no kad se odmakne od tražila, ekran se ponovo uključi, što doprinosi trajanju baterije i tako pruža duže vrijeme fotografiranja.

  Poslužnik retuširanja.
  Navedena funkcija pruža mnoge mogućnosti dorade unutar samog fotoaparata. Moguć je odabir učinka filtera kako biste pojačali boje po vlastitoj želji ( RGB ) ili iskušajte preklapanje slika ( Cross Screen ) da biste postigli zvjezdolike linije koje isijavaju iz svjetlih područja fotografije. NEF ( Nikonova inačica RAW formata ) procesiranje unutar fotoaparata je također moguće. Fotografije snimljene u NEF formatu su "razvijene" u samom fotoaparatu nakon snimanja, dopuštajući korisniku da odabere posebne elemente snimaka kao što su kakvoća slike, veličina i ujednačenost bijele boje. Moguća je i animacija ( Stop-motion ), slijed snimaka jednog za drugim u JPEG-formatu. Također je ugrađena vrlo spretna opcija brzog retuša ( Quick Retouch ), koja pojačava kontrast i zasićenost boja, da bi se poboljšala slika bez uporabe računala. Ova osobina uvećava kreativnu slobodu i zabavu u fotografiranju digitalnim SLR-fotoaparatom.

  Ostale značajke Nikona D60 :
  - brzo startno vrijeme ( 0.19 s ) od uključenja i kratko vrijeme ciklusa okidanja zatvarača ( shutter lag-time )
  - brzo kontinuirano okidanje omogućuje spremanje do 100 slika u JPEG formatu pri brzini od 3 slike u sekundi. ( prema Nikonovim testovima )
  - sustav izoštravanja u 3 točke pruža brzo i precizno fokusiranje.
  - Nikonov 3D kolor-matrični svjetlomjer II daje idealnu ekspoziciju u gotovo svakoj situaciji.
  - svjetlo i čisto tražilo s uvečanjem 0.8x za preciznu kompoziciju kadra.
  - dugotrajna litijum-ionska baterija daje i do 500 snimaka s punjačem R709 ( prema CIPA standardu )
  - Digitalni Vario - program automatski prilagođava postavke fotoaparata prema specifičnim scenama ( Automatika, Automatika bez bljeskalice, Portreti, Krajolici, Djeca, Sport, snimanje iz blizine i Noćni portreti.
  - Kontrola ekspozicije u načinu P ( progam ), S ( prioritet zatvarača ), A ( prioritet otvora blende ) i M ( ručne postavke ekspozicije )
  - ugrađena i-TTL bljeskalica
  - istovremeno zapisivanje NEF ( RAW ) i JPEG formata istog snimka.
  - postavke fotoaparata u poslužniku moguće je individualizirati prema vlastitim potrebama.
  - datum i vrijeme snimanja moguće je ispisati direktno na snimku
  - elektronički pokazatelj točke izoštravanja pomaže pri ručnom izoštravanju
  - potpuno je kompatibilan s AF-S NIKKOR i AF-I NIKKOR objektivima, u koje su ugrađeni auto-fokusni motori. Također je kompatibilan s većinom ostalih NIKKOR objektiva uz uporabu ručnog izoštravanja.
  - podržava Nikonov kreativni sustav osvjetljivanja ( Creative Lighting System ) pri uporabi bljeskalica SB- 800, SB-600, SB-R200 ili bežičnog sustava R1C1. Pruža točne ekspozicije putem i-TTL kontrole.
  - kao dodatni pribor dolazi bežični daljinski okidač ML-L3.
  - uključen je Nikon WiewNX računalni program za obradu fotografija.

  Specifikacija Nikona D60 :
  - jednooki-zrcalni digitalni fotoaparat ( DSLR )
  - prihvaća Nikon F objektive ( sa AF-kontaktima )
  - DX format ( 1.5x kut u odnosu na FX ili 35-mm filmski format )
  - 10.2 milijuna piksela
  - veličina senzora : 23.6 x 15.8 mm, tip CCD
  - ugrađen sustav čišćenja senzora ( Airflow Control System ) i vibrirajući mehanizam ( Image Sensor Cleaning function )
  - veličina slike u pikselima : 3872x2592 (L), 2896x1944 (M), 1936x1296 (S)
  - format slikovnog zapisa : NEF ( RAW ), 12-bitni komprimirani JPEG fine, normal ili basic NEF ( RAW ) i JPEG istovremeno
  - koristi SD i SDHC memorijske kartice
  - susttav datoteke : DCF i DPOF
  - podržava Exif 2.21 i Pictbridge
  - unos teksta do 36 znakova
  - moguć odabir unosa datuma, datum i vrijeme, ili bez navedenog
  - tražilo : sustav SLR penta-ogledala, 95-postotna pokrivenost, uvećanje 0.8x ( 50 mm objektiv )
  - širina otvora tražila : 18 mm, prilagodba dioptrije -1.7 do +0.5
  - staklo za izoštravanje : tip B BriteWiew Clear Matte screen Mark V
  - objektivi : AF-S i AF-I NIKKOR : sve funkcije podržane NIKKOR G, D AF NIKKOR, D-PC, AI-P, AI stariji tip moguće je koristiti uz ograničenja
  - zatvarač : vertikalno usmjeren fokalni tip, elektronski kontroliran, brzina od 30 s do 1/4000 s u razmacima od 1/3 EV, sinkronizacija bljeskalice X = 1/200 s ili sporije
  - okidanje : pojedinačno, uzastopno do 3 slike u sekundi, samookidač u trajanju od 2,5,10 ili 20 s, daljinski kontrolirano uz uporabu dodatnog pribora ( ML-L3 )
  - svjetlomjer : TTL uz 420-segmentni RGB senzor , 3D kolor-matrični svjetlomjer II ili kolor-matrični svjetlomjer II ( ovisno o tipu objektiva ), centralno-uravnotežen sa 75% osjetljivosti u krugu 8 mm u sredini ili sa 100% u središnjoj točki (spot ) od 3.5 mm ( cca 2.5% tražila ).
  - odabir ekspozicije : Digitalni Vario-program ( Automatski, Automatski bez bljeskalice, Portreti, Krajolici, Djeca, Sport, Blizina, Noćni portreti ), Programirana ekspozicija (P), Prioritet zatvarača (S), Prioritet otvora blende (A) i ručni odabir (M).
  - kompenzacija ekspozicije : od -5 do +5 EV u razmacima od 1/3 EV, moguća je blokada ekspozicije pri izmjerenoj vrijednosti pritiskom na prekidač AE-L / AF-L.
  - osjetljivost : u rasponu od ISO 100 do ISO 1600. Također može se namjestiti na ISO 3200 uporabom kompenzacije ekspozicije. (+1 EV)
  - Active D-Lighting se uključuje po želji
  - izoštravanje : Nikonov Multi-CAM 530 autofokus senzor s detekcijom faze, 3 točke izoštravanja ( uz uporabu svjetlosne zrake u nepovoljnim uvjetima ), u rasponu od -1 do +19 EV Moguće je i ručno izoštravanje uz korištenje elektronskog pokazivača u tražilu
  - ugrađena bljeskalica : brojka vodilja je 12 u atomatskom načinu eksponiranja, a u ručnom iznosi 13
  - kontrola bljeskalice : TTL, i-TTL ( s ugrađenom bljeskalicom ili modelima SB-800, SB-600 i SB-400 bez TTL-a ( s modelima SB-28, SB-27, SB-22s, SB-80DX i SB-28DX. ) kompenzacija bljeska od -3 do +1 EV u razmacima od 1/3 EV. kontrolna lampica svijetli kada je bljeskalica spremna za ekspoziciju
  - Nikon CLS ( Creative Lighting System ) funkcija je podržana s ugrađenom bljeskalicom i kompatibilnim vanjskim bljeskalicama. Napredna bežična kontrola bljeskalice je moguća uz SB-800
  - ujednačenost bijele boje : 8 načina uporabe, uz mogućnost fine korekcije.
  - monitor : polisilikonski TFT ekran od tekućih kristala, dijagonale 6.35 cm načinjen od 230.000 točaka, automatska prilagodba svjetline putem ugrađenog očnog senzora.
  - preglednik fotografija : 4 ili 9 slika odjednom na monitoru, ili pojedinačno punom dužinom monitora, zumiranje, kreiranje animacija od fotografija unutar fotoaparata, histogram i auto-rotacija slika.
  - spajanje s računalom ili drugim uređajima ( pisač ) : USB
  - video izlaz : NTSC ili PAL.
  - napajanje : litij-ionska baterija EN-EL9. Moguće je i mrežno napajanje putem adaptera EH-5a ( dodatni pribor )
  - standardni utor za tronožac 6.35 mm ( ISO 1222 )
  - dimenzije kučišta D60 : 126 x 94 x 64 mm
  - težina : 495 grama, mjereno bez baterije, poklopca kućišta i memorijske kartice
  - standardni pribor : punjiva litij-ionska baterija EN-EL9, brzi punjač MH-23, USB konektor UC-E4 gumeni prsten okulara DK-20, remen AN-DC1, poklopac kućišta BF-1A, poklopac okulara DK-5, poklopac priključka za vanjsku bljeskalicu BS-1, CD-ROM sa operativnim programom za Nikon digitalne SLR fotoaparate.

  - NAPOMENA : standardni pribor se može razlikovati u raznim zemljama i područjima. specifikacija i oprema su podložne promjenama bez najave od strane proizvođača.

 8. #8
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Mozilli uručen Guinessov certifikat za najveći broj downloada softvera u jednom danu

  Popularnom internetskom pregledniku Mozilli službeno je uručena nagrada nakon što je ušao u Guinessovu knjigu rekorda. Naime, verzija 3.0 Firefoxa ušla je u Guinessovu knjigu rekorda po najvećem broju skidanja softvera u jednom danu - kategoriji koja do sada nije postojala. Guinessov certifikat uručen je u Londonu Tristanu Nitotu, predsjedniku Mozilla Europe.
  Download je započeo u 18.16 sati 17. lipnja i trajao je 24 sata, a u tom razdoblju skinuto je ukupno 8.002.530 primjeraka Firefoxa 3. Rekord je oboren usprkos brojnim problemima poput pada servera i nemogućnosti downloada odmah nakon pojavljivanja treće verzije Vatrene lisice.

 9. #9
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  SQL SERVER 2008

  Microsoft je izdao SQL Server 2008,
  novu verziju datotecnog posluzitelja.

  SQL Server 2008 je zasad dostupan
  pretplatnicima MSDN-a i TechNeta te
  u besplatnoj probnoj, vremenski ogra-
  nicenoj verziji s punom funkcionalnoscu.

  Nova verzija donosi poboljsanu sta-
  labilnost, kao i bolje performanse i
  mnoge nove mogucnosti.

  Novi SQL Server bit ce sastavni dio
  paketa Small Business Server 2008 koji
  se ocekuje u studenom.

 10. #10
  VIP Member pola0's Avatar
  Join Date
  07-05-2006
  Location
  Croatia/Hrvatska
  Posts
  4,011
  Uploads
  12

  Re: Tehnologija

  Microsoft gubi još jednu bitku

  Uvijek nam je drago vidjeti proizvode koji su ozbiljna konkurencija Microsoftovom softveru. Volimo Linux, volimo Firefox, volimo Google, a voljet ćemo i AXIGEN mail server.

  Na području mail servera standarde je postavio Microsoftov Exchange. Radi se o dofisticiranom serveru s grafičkim sučeljom.

  AXIGEN server namijenjen je za Linux, BSD platformu i Solaris, te je kvalitetna i cjenovno prihvatljiva alternativa Exchangeu. No, dostupna je i beta verzija servera namijenjena Windows Server 2003 i Windows XP platformama, pa se čini da je Microsoftu odzvonilo.

  AXIGEN, rješenje za elektroničnu poštu i internu organizaciju, namijenjeno je tvrtkama svih veličina, od interent providera do malih tvrtki sa nekoliko zaposlenika.

  Dolazi u tri inačice: Business za male i srednje tvrtke, Enterprise za velike tvrtke te Service provider za pružatelje mrežnih usluga.

  AXIGEN dopušta udaljen pristup podacima, bez ugrožavanja sigurnosti sustava, jer pohranjivanje i upravljanje ostaju centralizirani.

  Ovisno o dodijeljenim pravima, klijent može pristupiti vlastitim podacima sa bilo kojeg mjesta, neovisno o operativnom sustavu.

  Dosad se putem AXIGEN upravlja s više od 6 milijuna računa e-pošte, a odnedavno je prisutan i u Hrvatskoj putem tvrtke Info progres.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •