MelodyZen HD van start bij CanalDigitaal


Het Franse HD kanaal MelodyZen HD is vanaf heden te zien in het HD pakket van CanalDigitaal. Vanmiddag werd de zender toegevoegd op de HD transponder die CanalDigitaal huurt op de Astra3 satelliet. CanalDigitaal zendt MelodyZen HD via zelf beheerde bandbreedte uit. Het HD kanaal is ongecodeerd ook te ontvangen via de Eurobird 9 satelliet die op 9 graden oost is gepositioneerd.

Al enige tijd gingen er geruchten rond dat MelodyZen HD of Fashion TV HD zouden worden toegevoegd aan het HD pakket van CanalDigitaal. Op dit moment zouden er ook nog onderhandelingen met Eurosport en Viacom gaande zijn over de toevoeging van Eurosport HD en MTVN HD aan het HD zenderaanbod. Voor beide zenders hoeft CanalDigitaal zelf geen bandbreedte beschikbaar te hebben.

Eurosport HD kan worden doorgegeven via het Tsjechische Sky Link op de Astra3 satelliet en MTVN HD, het HD kanaal van Viacom dat zowel programma’s van MTV als Nickelodeon uitzendt, is beschikbaar via de een eigen transponder (die van Turner Networks wordt gebruikt) op de Astra1 satelliet. Het is overigens nog onduidelijk of de lopende gesprekken tot resultaten leiden en zo ja, op welke termijn dit gaat gebeuren.

MelodyZen HD werd onlangs nog bekroond met de Hot Bird Award 2008 voor beste HD zender van Europa. Een vakkundige jury verkoos in het Italiaanse Venetië op 14 november de Franse HD zender. MelodyZen HD zendt alle beelden in native HD uit waardoor het de extra beeldervaring, die HDTV voor de kijker met zich meebrengt, uitstekend laat overkomen. "MelodyZen HD brengt je naar 's werelds allermooiste plekjes en is een zender die vierentwintig uur per dag een tegengeluid wil bieden aan het dagelijkse hectische leven. Het toont beelden van de mooiste landschappen ter wereld'.

CanalDigitaal geeft via de Astra3 satelliet op 23,5 graden oost MelodyZen HD door met één audiokanaal, te weten het natuurgeluid aangevuld met rustgevende muziek. De eigen MelodyZen HD aanvoer op Eurobird9 is voorzien van 4 audiokanalen. Naast het door CanalDigitaal doorgegeven audiokanaal is er ook een Franstalig, Engelstalig en basic nature audiokanaal extra beschikbaar. MelodyZen HD wordt op de Astra3 doorgegeven met een gemiddelde bandbreedte van 10 Mbit/s in de beeldresolutie 1920 x 1080 interlace pixels.

MelodyZen HD neemt de plek in van VOOM HD dat begin november verdween uit het HD pakket van CanalDigitaal. CanalDigitaal heeft overigens de definitieve komst van MelodyZen HD in het HD pakket nog niet bevestigd.