Spaanse TVE Internacional vernieuwt programmering

De Spaanse internationale zender TVE Internacional zal veel gaan wijzigen in haar programmering. Behalve een Spaanse taalcursus komt er ook meer Spaans voetbal op de zender en zal de nadruk verlegd worden naar de Spaanse cultuur. Alhoewel het veelbelovend klinkt krijgt onze redactie de indruk dat TVE Int. in feite meer een 'verzamelkanaal' wordt van programma-blokken van andere TVE zenders.


De zender zal generalistisch van opzet blijven met een gevarieerde programmering maar met meer aandacht voor kwaliteitsprogramma's vanuit de Spaanse media. Dat houdt in dat er meer op Spanje gerichte films, series en documentaires zullen worden getoond. De stap maakt deel uit van een vernieuwing maar ook efficiëntere programmering bij TVE. Zo zal er ook een binnenlands cultuurkanaal worden opgezet.

Daarnaast blijft TVE Internacional ook nationaal en internationaal nieuws brengen maar ook bijvooreeld meer sportevenementen zoals voetbalwedstrijden met de Spaanse selectie of de wielerwedstrijden van de Vuelta Ciclista. Ook zal men de tijden van diverse programma's zo programmeren dat deze internationaal gezien zo gunstig mogelijk zullen vallen.

TVE Internacional bestaat al zo'n 20 jaar en is wereldwijd te ontvangen. In Nederland en Vlaanderen wordt behalve de kabel vooral ook gebruik gemaakt van satelliet-ontvangst. TVE Int. is op Astra te zien (samen met veel regionale zenders) en op Hotbird (alwaar ook de Radiozenders van RTVE evenals Canal 24 Horas te zien zijn).

Canal 24 Horas is de internationale nieuwszender van TVE en van dit kanaal zullen ook meer programma's te zien zijn op TVE Internacional zoals 'El Mundo en 24 Horas', 'España en 24 Horas' , 'La Noche en 24 horas. Daarnaast worden van de binnenlandse TVE zenders 'Matinal' informativos de 13'00 horas en 18'00 horas overgenomen.

Het informatieve programma 'La aventura del Saber' (het avontuur van het weten' ) wordt ook dagelijks van TVE La 2 overgenomen evenals enkele series van TVE ("Amar en tiempos revueltos" y "Cuéntame cómo pasó"). Tot slot zal TVE op tijdstippen die de meeste kijkers trekken vooral onderhoudende programma's doorgeven zoals "¡Mira quién baila!", "Herederos" en "El coro de la cárcel".