Voorstel om BBC Worldwide en Channel 4 te laten fuseren

De Britse zender Channel 4 heeft het moeilijk want de zender heeft in de toekomst 100 miljoen Britse pond extra per jaar nodig. Een oplossing kan zijn om 4 Worldwide te creŽren. Tot deze opmerkelijke conclusie komen de media-autoriteiten in het land.

Channel 4 is in het verleden opgezet als alternatief op de BBC (daarnaast was er het regionale ITV netwerk) om competitie te bevorderen. De zender is een public service ofwel zendt uit met een publieke licentie. Wel mag het commerciŽle doelstellingen hebben zoals uitzenden van reclame.

Intussen heeft Channel 4 het moeilijk want de digitalisering kost ze veel geld en de zender krijgt daarvoor geen publieke gelden, zoals de BBC ze wel krijgt. Om ervoor te zorgen dat Channel 4 hun 'public service' programma's, en daarmee de kwaliteit, de komende 5 jaar behoudt, wordt nu een fusie met BBC Worldwide onderzocht.

BBC Worldwide is de commerciŽle tak van de BBC en er wordt gedacht dat de omroepen samen een enorme winst zouden kunnen behalen waarbij programma's en techniek onder ťťn dak komen. Bij de BBC is men over het idee nog erg voorzichtig al zou een fusie ook kunnen voorkomen dat Channel 4 publieke gelden nodig gaat hebben die nu naar de BBC gaan.