TVE Internacional en Radio RNE wisselen frequentie

Opgelet voor wie de Spaanse televisie en radio via Hotbird ontvangt want vanaf 8 januari 2009 zullen de zenders alleen nog via een nieuwe frequentie te zijn ontvangen op Hotbird op 13 graden oost. Onder meer Radio Nacional de España en TVE Internacional verhuizen.


De reden ligt volgens TVE buiten hun controle en is een besluit van Telefónica dat de distributie verzorgt via de Hotbird satelliet. Dit bedrijf gebruikt de 'oude' transponder met TVE voor televisiediensten voor Polen. Daarom verhuizen de Free to Air kanalen die door Telefónica worden verzorgd naar een andere transponder.

Het gaat om TVE Internacional Europa, TVE Internacional Asia-Africa, TVE Canal 24 Horas, RNE Radio 1, RNE Radio Clásica, RNE Radio 3, RNE Ràdio 4 Catalunya, RNE Radio 5 Todo Noticias en REE - Radio Exterior de España. Op dezelfde transponder zitten overigens verder een aantal zenders van de BBC.

Kijkers op Astra hoeven niets te veranderen alhoewel door het signaal van TVE Internacional op Astra 1 momenteel ook de loopband te zien is met de mededeling van de verhuizing. TVE Internacional blijft echter gewoon op Astra uitzenden! Iedereen die via Hotbird kijkt en luistert zal een frequentiescan moeten doorvoeren