CanalDigitaal tussen wal en schip?


Als we de balans van 2008 opmaken op gebied van satellietontvangst in Nederland, dan zien we een aantal ontwikkelingen die eigenlijk maar tergend langzaam gaan. Waar ligt dat toch aan? Waarom scoort Digitenne toch zoveel meer nieuwe abonnees dan CanalDigitaal en waarom trekt CanalDigitaal ze ook niet bij de kabel weg? Wat betreft de kabel zijn er 2 wegen: de doodlopende analoge weg, met vaak slechte beeldkwaliteit, laten we buiten beschouwing. Op de reden waarom digitale kabel-televisie vaak een aantrekkelijker pakket heeft komen we verderop deze column terug.

Want CanalDigitaal heeft momenteel in de ‘gestoord’ actie vooral de pijlen gericht op Digitenne. Inderdaad is dit signaal storingsgevoelig en de beeldkwaliteit is op grotere (en dus duurdere platte schermen) slecht te noemen. Door de beperkte bandbreedte is de compressie per kanaal namelijk aan de hoge kant en dat geeft een lage bitrate met als gevolg blokjes op een groot scherm. Maar desondanks is Digitenne op weg naar een miljoen abonnees en streeft daarmee CanalDigitaal voorbij als alternatief voor de kabel (of als alternatief in onbekabelde gebieden). Het feit dat het pakket slechts 23 populaire zenders doorgeeft stemt kennelijk de weinig eisende gebruiker tevreden.

In dit pakket zitten naast VRT en een gratis erotiek kanaal alle grote commerciële en publieke zenders maar nauwelijks themakanalen laat staan buitenlandse zenders of filmkanalen. In combinatie met de prijs van minder dan 8 Euro en de mogelijkheid eenvoudig op meerdere toestellen aan te sluiten scoort Digitenne echter bijzonder veel abonnees. Dat ligt ons inziens ook aan de intensieve marketingcampagnes van KPN en het feit dat bij de ANWB of grote speciaalzaken de (proef)abonnementen overal bijna voor niets worden bijgevoegd.

Dat veel Nederlandse kijkers dus kennelijk ofwel weinig eisen stellen ofwel puur voor het goedkoopste en makkelijkste alternatief gaan, dat valt CanalDigitaal niet kwalijk te nemen. Het hanteren van een supergoedkoop klein pakket, het Settopboxpakket, wordt eerder uitgefaseerd en dat is begrijpelijk omdat er met dergelijke goedkope pakketten weinig valt te verdienen omdat satelliet in een land als Nederland nu eenmaal geen massaproduct is. Een actie tégen Digitenne gericht gaat ons inziens dan ook niet het succes van Digitenne aantasten tenzij er de instrumenten zouden worden ingezet zoals KPN die heeft. Echter heeft CanalDigitaal dat soort instrumenten zelf blijkbaar niet.

De sterkste kracht bij de promotie van satellietontvangst ligt ons inziens bij het Dealernetwerk ofwel de satellietspeciaalzaken maar ook die worden door CanalDigitaal zelf concurrentie aangedaan. Sterker nog: CanalDigitaal zou het liefst ook de markt van ontvangstapparatuur zelf in beheer willen krijgen. En dat is jammer want wij krijgen de indruk dat CanalDigitaal op dit moment geen duidelijke koers vaart. Dat kan aan een korte-termijn denken van de aandeelhouders liggen maar ook staat CanalDigitaal niet altijd even goed in de schijnwerpers zoals bij vergelijkingen van het bereik op congressen of bij onderzoeken en dat verduidelijkt het beeld binnen de branche ook niet.

Daardoor is het HD pakket maar ook het themapakket tot op heden ook geen groot succes. Dat ligt overigens ook niet aan het feit dat het op Astra 23,5 uitzendt (Astra Benelux zelf heeft er zeer veel aandacht aan besteed tot nu toe en zal dat blijven doen!) maar vooral aan het feit dat de consumenten die CanalDigitaal zouden aanschaffen voor een dergelijk pakket, de conslusie trekken slechter af te zijn of simpelweg niet overtuigd worden van hetgeen er wél al beschikbaar is.

De beeldkwaliteit van de meeste zenders die CanalDigitaal doorgeeft is gewoon gemiddeld goed(VRT, regio-tv, Cartoon Network enz. ) tot zeer goed(Ned1-2-3, SBS en o.a. Eurosport) te noemen maar het zenderpakket is ten opzichte van de digitale kabel gewoon niet compleet en bij premiumkanalen als Sport 1 of Film 1 is de beeldkwaliteit acceptabel maar in vergelijking met andere aanbieders ook niet echt geweldig . Wil je een dartswedstrijd volgen op Sport 1, dan blijkt die bovendien ook nog eens op Sport 1.2 door te gaan en…op de schotel zit alleen Sport 1.1! Het voetbal van Eredivisie Live geeft hetzelfde probleem want wedstrijden van het 3e en soms 4e kanaal kunnen niet worden ontvangen. Daar zou Digitenne in feite kunnen worden afgetroefd in zowel aanbod als beeldkwaliteit maar dat is dus niet het geval.


http://www.satellitemagazine.com/