Results 1 to 2 of 2

Thread: Strucna pomoc potrebna

 1. #1
  Junior Member
  Join Date
  12-10-2008
  Posts
  14
  Uploads
  0

  Strucna pomoc potrebna

  pozdrav raja.....bas ste do jaaaaa........buke :)

  sta se radi?

  mici2, pole0, lolazoca i svi ostali ljudi dobre volje koji ste za mene carevi sto se tice satelitske tehnologije.....

  imam jedan vrlo slozen problem, i par pitanja, na koje mislim da mi neko od vas moze odgovoriti, ako imate vremena.... radi se o instalaciji opreme i o eventualnoj kupovini dodatne opreme. ovo pitanje sam vec postavio na engleskom u drugoj sekciji boarda ali nema nikoga da mi odgovori.

  1. Problem
   imam 2 antene na zgradi (zivim u stanu), jedna je na istocnoj strani, druga je na zapadnoj.

   na istocnoj strani imam 2 lnb-a, jedan obican lnb sa jednim izlazom koji je namesten na 19,2°, drugi lnb je dual-lnb, odnosno lnb sa 2 izlaza i namesten je na 16°. jedan izlaz sa te glave je isao direktno u moj TTV resiver. drugi izlaz je zajedno sa onim izlazom sa 19,2° spojen kablovima u diseqc 4-1 na ulaze A i B, ali trenutno taj kabl nije spojen ni sa jednim resiverom.

   na zapadnoj strani imam tanjir sa motorom sg2100a standarda. na njemu gledam samo 13° i 0,8°. taj tanjir je povezan sa mojim manhatten resiverom i na njemu gledam pretezno thor, odnosno digi paket.

   moje pitanje je, kako da ja sve to spojim na jedan kabl, odnosno resiver. znaci hteo bih da gledam astru, eutelsat, hotbird i thor. cuo sam od par prijatelja da se moze spojiti jedan motor i 1 lnb preko 0/12V diseqc switcha pa sam zato i to nabavio, ali kod mene nije 1, no 2 lnb-a i motor.

   zbog pozicije zgrade ne mogu da hvatam na istocnoj strani 13, odnosno 16 na zapadnoj. zgrada me blokira.

  2. Podesavanja
   druga stvar je da sam se konacno opredelio i kupio sam dreambox, i to dm600 pvr-s. dugo godina sam razmisljao o dreamboxu, ali sve od danas do sutra i tako sve do skoro. znajuci kako je dobar DB, i sta sve moze, znam da nisam pogresio. sada se pitam, kako sve to podesiti na dm600 posto ga imam tek 2 dana. jel bi to trebalo da se podesi u non-standard user installation? i kako?

  3. Kartice
   trece sto me kopka je to, da li dm600 automatski moze da cita TTV karticu odnosno NDS/N2, ili mora da se instalira i neki emu da bi moglo da je cita. I da li to isto vazi i za Pinkovu IRD2 karticu?

  4. CS sa DM600 PVR
   Da li neko moze da me uputi kako da pocnem sa CS-om posto mnogo toga ne razumem. Ono oko ubacivanje image i flashiranja sam ukapirao i to je mislim lako, ali ono sto me buni jeste da li recimo Gemini moze da otvori sve vrste enkripcija uz pravi emu, ili je ogranicen samo na neke?

  5. Uputstva
   U threadu Razne upute sam nasao i procitao ono uputstvo na hrvatskom koji je neko od ovih nasih faca :) uploadovao u ovoj sekciji. Uputstvo je ono....ja...good. Ali je za DM500. Da li ima nekih razlika u proceduri izmedju DM500 i DM600 sto se toga uputstva tice? I gde se mogu jos uputstava naci na nekom od nasih jezika?


  Znam da sam mnogo toga pitao odjednom i da nisu sva pitanja relevantna za ovu sekciju vec neke druge, ali mi se zaista neda objasnjavati sve ovo na engleskom, i da li bi ih ja vec i dobro pitao. Zbog toga se unapred izvinjavam ako sam prekrsio koje pravilo.

  Nadam se da ce se neko odazvati na ovaj post, pa barem i linkom nekim koji bi mi pomogao u ovome.

  HVALA !!!

 2. #2
  VIP Member mici2's Avatar
  Join Date
  16-09-2006
  Location
  croatia
  Posts
  489
  Uploads
  1,661

  Re: Strucna pomoc potrebna

  uputa
  Dreambox DM 600PVR

  UBACIVANJE NOVOG IMAGEA

  Povežite istovremeno računar i dreambox obicnim crosover i Null modem kabalom da bi dobili na brzini prilikom ubacivanja novog imagea u flash. Na ovaj način se višestruko ubrzava proces mjenjanja imagea za razliku od procedure korištene za ranije modele.

  DreamUP_DM600PVR v.1.3.0.2 uputstvo
  ================================================== ======

  1. Isključite resiver iz mrežnog napajanja. Zatim startujte DreamUP exe fajl.
  2. Sada morate izabrati COM port na koji priključujete Dreambox sa PC računarom preko Null modem kabla.
  3. U polje Local IP (PC) upisati IP adresu računara (192.168.2.100), dok u polje Remote IP (Box) upisati IP adresu od Dreambox-a (192.168.2.103)
  4. Kada ste pravilno podesili DreamUP pritisnite dugme Connect, a zatim priključite i resiver na napajanje. Vidjetčete progres bar, i poruku ok, uploading.
  5. Morate zatim sačekati dok progres bar ne dođe do kraja i pojavi se poruka ok, connection estabilished, što znači da ste uspiješno povezali resiver i PC.
  6. Poslije uspiješne konekcije potrebno je ubaciti novi softver u Flash memoriju. To radimo tako što pritisnemo dugme Flash. Zatim u novootvorenom prozoru, izaberemo img, tj. sami softver, klik na fajl pa Open.
  7. Pojavljuje se zatim opet progres bar i poruka o uploadu novog softvera.
  8. Zatim resiver briše stari softver iz flash memorije...
  9. Slijedi ubacivanje novog softvera, što nam govori poruka flashing.
  10. Kada je sve uspiješno okončano, pojavljuje se prozor Flash update finished, rezult 0, kliknite na dugme OK. Zatim izađite iz Loadera klikom na Exit.
  11. Resetujte resiver.

  Postupak podešavanja IP adresa na računaru i Dreambox-u 600 PVR je identičan kao i kod ranijih modela..,..

  Prvo sredite računar na sljedeći način:

  1. U Network Connections otidjite na postavke Internet postavke (TCP/IP)
  2. Pod stavkom IP address ukucajte - 192.168.2.100
  3. Pod stavkom Subnet mask ukucajte - 255.255.255.0
  4. Pod stavkom Default gateway ukucajte - 192.168.2.1
  5. Sve to fino potvrdite na OK i zatvorite sve prozore na ekranu te restartujte računar.

  Kada se windows podigne kliknite START - RUN - upišite "cmd" - u DOS prozor ukucajte "ipconfig/ all" (sve ono bez navodnika naravno) i vidite je li vam IP adresa od racunara ista kao ova gore koju ste utipkali.


  Ako je sve OK zatvorite sve prozore, daljinski u ruke i krenite sa štelovanjem Dreambox-a

  1. Udjite u Menu
  2. Idite na System setup
  3. Idite na Expert setup
  4. Zatim na prvu stavku Communications setup
  5. Pod IP od Dreamboxa ukucajte - 192.168.2.103
  6. Pod stavkom Subnet mask ukucajte - 255.255.255.0
  7. Pod stavkom Default gateway ukucajte - 192.168.2.101
  8. Cekirajte (oznaci iksom) Enabled Network
  9. Port number - 80
  10. DHCP neka vam bude odčekiran (prazan kvadratić)
  11. Na zelenu tipku od daljinskog sve to sačuvajte i izadjite iz Menija.

  Postupak rada sa dreamset-om i dreambox editom je identična kao i ranije s tim da se javljaju problemi prilikom ubacivanja liste kanala u originalni image Dreammultimedije a sa Gemini i sličnim image-ima nema navedenih problema (pogledati ranija uputstva).


  POVEZIVANJE NA DM 600PVR


  1.Ja za to koristim program "Total Commander" koji takodje možete skinuti sa sa neta
  2. Prije nego što pokrenete program idite u Menu od Dreamboxa - System setup - Expert setup i vidite je li vam čekirano Use HTTP…(ne znam napamet tačno). Ako jeste odčekirajte ga i izadjite iz menija
  3. Sada pokrenete "Total Commander" idite na "Net – Ftp New Connection…"
  4. U otvoreni prozorčić pod nazivom "Connect to (host or url) " ukucajte IP od Dreamboxa.
  5. Odčekirajte (ako je čekirano) "anonymous connection" i " use firewall (proxy server) " i kliknite na OK.
  6. Sada će se računar pokušati spojiti na Dreambox, a vi ćete dobiti novi okvir gdje ćete moći pratiti postupak konektovanja
  7. Zatim će vas pitati user name i password pa ukucajte: user name – root; password – dreambox.
  8. Zatim iznad lijevog dijela prozora u padajućem meniju izaberite particiju na kojoj ste skinuli željeni fajl
  9. Sa desne strane napravite isto samo što ćete ovaj put izabratii lokaciju od Dreamboxa. To bi trebala biti lokacija [-o-].
  10. E sada vidite u lijevom uglu file-ove koje imate na vašoj particiji a na desnoj file-ove koje imate u root direktoriju na Dreamboxu.
  11. Željene fajlove prebacujete sa računara u Dreambox jednostavno prevlačenjem sa jedne strane u drugu.


  MULTIBOOT NA DM 600PVR

  Vlasnici DM 600PVR koji su iskoristili mogućnost i u svog ljubimca ubacili Hard Disk 2,5” (ATA 6) koji se inače koristi za laptop računare omogućili su ovom svom malom ljubimcu da stane rame uz rame i ne zaostaje za po veličini većom braćom. DM 600PVR nema USB port tako da ovu mogućnost ugradnje HD-a svakako treba iskoristiti.

  Za multiboot na DM 600PVR potreban vam je software Barry Allen:

  enigma2-plugin-extensions-barryallen_0.4.3-r0_powerpc.ipk

  koji ćete pronaći na IHAD-ovoj stranici: http://www.i-have-a-dreambox.com gdje se takođe nalaze i najnoviji image-s od Gemini tima koji je po masovnosti preuzeo titulu od doskora neprikosnovenog RuDream tima koji je komercijalizovao svoje proizvode.

  Postupak instalacije vršimo sledećim redosledom:

  1. Botujte vaš Dreambox i preko Total Commandera ubacite file ,,enigma2-plugin-extensions-barryallen*.ipk” u /tmp pri tom se podrazumjeva da ste pročitali prethodni dio teksta i da TCP/IP radi.
  2. U sledećem koraku ćemo preko telneta start/run/telnet ovom komandom izvršiti instalaciju:

  cd /
  ipkg install /tmp/enigma2-plugin-extensions-barryallen*.ipk

  U nekim slučajevima je potrebno ako to već ranije niste uradili kreirati folder na Dreambox-u i to var/bin/tuxbox/plugins

  3. Restarujemo enigmu i Barry Allen se nalazi među pluginsima u žutom meniju. Ako bi nekada u budućnosti htjeli ukloniti Barry Allen-a iz vašeg ljubimca potrebno je ukucati komandu:

  ipkg remove enigma2-plugin-extensions-barryallen

  4. Sada je plugin aktivan i nudi punu funkcionalnost. Instalacija ,,nfi” images-a vršimo tako što ga prekopiramo u /media/hdd/MB_Images
  5. Na Dreambox-u stisnemo žuto dugme/ Barry Allen/ Wizard for images at /MB_images/ exstract *.nfi images
  6. I eto ga, dočekaće vas veseli bucmasti tip u odjelu supermena koji će pokrenuti image sa vašeg HD tako što ćete izabrati onaj koji ste instalirali.

  Instalacija ADDONS-a i EMU-lacija sa extenzijom tar.bz u GEMINI image

  1. Ubacite (prevucite) željeni addons ili emu (npr. DCCamd) sa računara u Dreambox-ov folder 0/tmp
  2. Zatim pritisnite plavo dugme na daljinskom upravljaču pa izaberite ,,Addons" i potvrdite na ,,Manual Install Addons"
  3. Pojaviće vam se novi dijalog box unutar koga se nalazi ,u ovom slučaju emu ,,dccamd.tar.bz" koji želimo instalirati
  4. Označimo (poplavimo) tekst emu-a i stisnemo zeleno dugme
  5. Nakon par sekundi dobićemo potvrdu da je instalacija uspješno završena
  6. Vraćamo se na početak sa ,,Esc" i ponovo stisnemo plavo dugme
  7. Na vrhu dialog box-a nalazi se prostor u kom je ispisan naziv trenutne emulacije koja je aktivna (ako do tada nije bilo nikakvih emulacija trebalo bi da stoji ,,Common interface")
  8. Označimo je i strelicama <<lijevo >>desno biramo emu ,,DCCamd"
  9 Stisnemo zeleno dugme sačekamo par sekundi da se emulacija pokrene
  10 Da bi se slika pojavila potrebno je imati i aktuelne ključeve u var/keys


  Verzija Drtica koja se instalira identična je onoj namjenjenoj za DM 7000 isto važi i za gSub. Fantastični pluginsi rezervisani za ponosne vlasnike Dreambox-ova tipa gSub, Drtic, Picviewer, Dreambox Screenshot Tool, games.,., besprijekorno rade i na DM 600PVR (o instalaciji istih je takođe ranije pisano u upustvima iznad tako da ih neću ponavljati).


  S poštovanjem,
  sofrenic

Similar Threads

 1. Question Pomoc o karticama
  By robife in forum ex-Yugoslav Languages
  Replies: 1
  Last Post: 20-12-2009, 02:42:53
 2. Ccam pomoc...
  By birmic1 in forum ex-Yugoslav Languages
  Replies: 1
  Last Post: 30-10-2009, 23:00:33
 3. Pomoc - Sky uk HD kartica
  By ladanivo in forum ex-Yugoslav Languages
  Replies: 0
  Last Post: 11-06-2009, 14:33:45
 4. Question Motorola DVI 5021 pomoc
  By rapptor in forum ex-Yugoslav Languages
  Replies: 0
  Last Post: 19-03-2009, 13:11:24
 5. Pomoc TNT SAT
  By Srbin75 in forum ex-Yugoslav Languages
  Replies: 0
  Last Post: 10-09-2008, 11:50:17

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •