Viaccess gazi u petu generaciju

Viaccess PC 5.0 - opet nova verzija sistema Viaccess

Tvrtka Viaccess SA, tvrtka kćer telekomunikacijskog giganta France Telecoma po svemu sudeći ne čeka nevolje i konstantno radi na poboljšanju vlastitog sustava kodiranja što ujedno znači i bolju zaštitu njihovih klijenata - plaćenih tv platformi. Najnoviji projekt iz Viaccessove radionice je nova verzija njihovog kodnog sistema Viaccess koja je označena kao verzija PC 5.0.

Na tržištu u Europi trenutno "cirkuliraju" četiri verzije Viaccess sistema - to su Viaccess PC 2.5, Viaccess PC 2.6, Viaccess PC 3.0 i Viaccess PC 4.0. Najzadnja verzija Viaccess PC 4.0 predstavljena je tržištu na jesen 2008. godine i to na IBC-u pod kodnim imenom PRAHA (Proactive Against Hacker Attacks). Viaccess 4.0 donio je neke novitete vezane za zaštitu klijenata od neovlaštenog gledanja preko sistema "Card Sharing" (dijeljenje kartica). PRAHA kartice trenutno koristi švicarska platforma SRG SSR i arapski ART, no unatoč najavljenim revolucionarnim protumjerama protiv dijeljenja kartica čini se da one ne predstavljaju nikakav problem za praćenje kanala na taj način.Najnovija verzija Viaccess kartica - PC 5.0 koja se tek sprema izaći na tržište već ima svojeg prvog klijenta, a to je ni manje ni više nego francuska pay tv platforma Canal + France (Canal Plus i CanalSat). Nova verzija Viaccessa također ima najnoviju generaciju sigurnosnih čipova ali i protumjere protiv dijeljenja kartica. Kakve su to protumjere zasad nije poznato, no ako su preslikane iz Viaccessa PC 4.0 tada i nisu bogzna što.

Sistem kodiranja Viaccess vrlo je raširen u kontinentalnoj Europi, koriste ga između ostalih Canal+ France, AB sat / Bis TV, NTV Plus, TV Romania, RTV Slovenija, HRT, SRG SSR Sat Access i mnogi drugi.