Στη χορήγηση των πρώτων προσωρινών αδειών για την παροχή και στη χώρα μας ασύρματου γρήγορου Ίντερνετ (ADSL) σε μεγάλες αποστάσεις, προχωρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Πρόκειται για το διεθνώς γνωστό σύστημα - πρωτόκολλο WiMax, το οποίο θα φέρει επανάσταση στον χώρο του Διαδικτύου. Λειτουργεί σε συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων και παρέχει τη δυνατότητα ασύρματης παροχής υπηρεσιών ADSL σε αποστάσεις έως και 50 χιλιομέτρων!

Ένας φορητός υπολογιστής θα πιάνει παντού και θα εξασφαλίζει επικοινωνία με και από κάθε γωνιά του πλανήτη με το ασύρματο γρήγορο Ίντερνετ

Το WiMax αποτελεί νέα τεχνολογία που παρέχει ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων σε μεγάλες αποστάσεις. Όπως λένε οι ειδικοί, είναι η πραγματική ελευθερία στην επικοινωνία και το μεγάλο στοίχημα για τους υπολογιστές νέας γενιάς. Πλέον ένας φορητός υπολογιστής (laptop) θα μπορεί να συνδυάζει τις ιδιότητες κινητού τηλεφώνου και ραδιοφωνικού πομπού: θα πιάνει παντού και θα εξασφαλίζει επικοινωνία με και από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το WiMax είναι ένα βήμα μετά το Wi-Fi (εξασφαλίζει ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ σε περιορισμένη απόσταση) και θα προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο κάθε στιγμή και από οποιονδήποτε χώρο. Μπορεί πολλοί χρήστες ήδη να απολαμβάνουν ασύρματη επικοινωνία μέσω κάποιων περιφερειακών Wi-Fi συσκευών, αλλά με το WiMax οι δυνατότητες ενός laptop δεν θα έχουν περιορισμούς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το 2006 θα δούμε το τέλος των dial-up συνδέσεων και των μόντεμ. Οι ημέρες που για να κατεβάσουμε 1 megabyte υλικού από το Ίντερνετ έπρεπε να ξοδέψουμε περίπου 5 λεπτά θα περάσουν στην Ιστορία. Ήδη με το Wi-Fi οι ταχύτητες έχουν πολλαπλασιαστεί, φτάνοντας και τα 10 δευτερόλεπτα για 1 megabyte, ενώ με το WiMax θα φτάσουν σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς.