*Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η μάχη μεριδίων στην αγορά, στην οποία σήμερα κυριαρχεί η Nova !
Μπορεί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να προσφέρουν σήμερα τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων, ωστόσο ο πόλεμος της συνδρομητικής τηλεόρασης ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση ο ΟΤΕ να εκπέμψει συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση, μέσω του συστήματος HellasSat. Και η κίνηση αναμφίβολα θα θερμάνει την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία σήμερα κυριαρχείται σχεδόν μονοπωλιακά από τη Nova.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται σύντομα ο ΟΤΕ να αποκτήσει την άδεια που έχει εκχωρήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στην HellasSat A. E. H άδεια δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Π. Παυλόπουλο, αλλά εκτιμάται ότι θα το πράξει μέχρι τέλος του μήνα. Η μεταβίβαση της άδειας από την ΗellasSat στον ΟΤΕ γίνεται κυρίως για λόγους οικονομίας κλίμακας στην απόκτηση περιεχομένου. Ο ΟΤΕ, με τη μεταβίβαση αυτή, θα διαπραγματεύεται το περιεχόμενο με τους μεγάλους παραγωγούς (studios κ. λπ.), τόσο για την πλατφόρμα IPTV όσο και για τη δορυφορική που λειτουργεί στον HellasSat. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για διεμβολισμό της Nova στα δικαιώματα περιεχομένου, αφού ο ΟΤΕ κατάφερε να αποκτήσει δύο σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, εκείνο της Γερμανίας και της Ισπανίας. Τον Σεπτέμβριο λέγεται ότι θα διεκδικήσει και το πρωτάθλημα της Αγγλίας. Ο ανταγωνισμός μάλιστα που έχει προκληθεί μεταξύ Nova και ΟΤΕ στην απόκτηση περιεχομένου έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, οι οποίες πλέον ανέρχονται στο διπλάσιο ή και το τριπλάσιο επίπεδο απ' ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η νέα υπηρεσία δορυφορικής μετάδοσης συνδρομητικής τηλεόρασης από τον ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στην ερχόμενη ΔΕΘ. Ωστόσο... , σε όλη τη διάρκεια της νέας τηλεοπτικής σεζόν η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται και θα ενισχύεται με πακέτα και ειδικές προσφορές.
Η κίνηση αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων στον ΟΤΕ, καθώς τα αποτελέσματα της λειτουργίας της πλατφόρμας του IPTV (τηλεόραση μέσω Internet) δεν είναι και τόσο θετικά μέχρι σήμερα. Οι πελάτες του ΟΤΕ που έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα (μέσω Ιντερνετ) είναι πολύ λίγοι -εκτιμώνται σε 4.000 έως 5.000- και οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να στηρίξουν μια επικερδή δραστηριότητα στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Deutsche Telekom στα τρία χρόνια παροχής υπηρεσιών IPTV έχει περίπου 500.000 πελάτες σε μια αγορά 80 εκατ. ανθρώπων.
Αντίθετα, ο ΟΤΕ έχει τη θετική εμπειρία της Romtelecom, η οποία κατάφερε να αποκτήσει περίπου 1 εκατ. συνδρομητές δορυφορικής τηλεόρασης στη Ρουμανία στα δύο τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία που ονομάζεται dolce προσφέρεται πάλι μέσω του δορυφόρου HellasSat και έχει καταφέρει να ανασχέσει τη σημαντική διαρροή πελατών που καταγράφηκε τα τελευταία δύο - τρία χρόνια στη ρουμανική θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ.
Η υψηλή χωρητικότητα του HellasSat είναι σε θέση να υποστηρίξει τη μετάδοση σήματος υψηλής ευκρίνειας. Η μετάδοση αυτή προσφέρει διπλάσια ευκρίνεια απ' ό, τι η υφιστάμενη μορφή μετάδοσης και καθιστά απολαυστικότερη την τηλεθέαση. Εφόσον ο ΟΤΕ προετοιμαστεί έγκαιρα και ξεκινήσει τη λειτουργία της νεάς δορυφορικής πλατφόρμας, θα είναι η πρώτη μετάδοση σήματος τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα.
Η ελληνική αγορά
Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα θεωρείται ώριμη παρά το γεγονός ότι η διείσδυσή της στα ελληνικά νοικοκυριά είναι χαμηλή (περίπου στο 10%). Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, το 2008 υπήρχαν 330.000 πελάτες (νοικοκυριά) συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2009 η Nova ανακοίνωσε 352.000 συνδρομητές. Η πραγματική αγορά ωστόσο είναι μεγαλύτερη, καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν πολλοί πειρατές των υπηρεσιών Nova. Aπό την άλλη πλευρά, υπάρχει και η νέα τεχνολογική πλατφόρμα που προσφέρει συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων (DSL). H συγκεκριμένη αγορά θεωρείται χαμηλού ενδιαφέροντος και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 συνδρομητές, εκ των οποίων τους περισσότερους ελέγχει η On Telecoms. Επειδή όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται συνδυαστικά με άλλα πακέτα (ευρυζωνικό Internet και τηλεφωνία), είναι δύσκολο να βρεθεί ο πραγματικός αριθμός των πελατών που κάνει χρήση της συγκεκριμένης συνδρομητικής υπηρεσίας τηλεόρασης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πηγή:www.satleo.gr


Το θεώρησα αρκετά ενδιαφέρον και το πόσταρα.