Windows 7: de stand van zaken

De laatste weken is steeds meer bekend geworden over Windows 7. We zetten de belangrijkste feiten voor u op een rijtje.


Releasedatum

Prijzen

Versies

Browser

Installatie

Release Candidate 1RELEASEDATUM

De release van Windows 7 is op 22 oktober. De Release to Manufacturing-versie wordt in de tweede helft van juli verwacht. Is deze klaar-voor-productie-versie er eenmaal, dan is het uiteindelijke product meestal niet meer ver weg.

PRIJZEN

1) Voor wie tussen 26 juni 2009 en 31 januari 2010 een nieuwe pc koopt met daarop Vista

Wie vanaf 26 juni 2009 een nieuwe pc koopt met het Microsoft Vista-besturingssysteem (met de versies Home Premium, Ultimate of Business), zal van de PC-leverancier de mogelijkheid krijgen om over te stappen naar Microsoft Windows 7 zodra dat vanaf 22 oktober leverbaar is. De voorwaarden en uitvoering kunnen van leverancier tot leverancier verschillen. Microsoft start dit zogeheten Upgrade Option programma op 26 juni en het loopt tot 31 januari 2010. De koper krijgt bij de PC een voucher die hen recht geeft op Windows 7.

2) Bestaande Windows opwaarderen

Wie zijn huidige Windows wil opwaarderen is voor Home Premium € 119,99 kwijt, voor Professional € 285,- en voor Ultimate € 299,-. Dat opwaarderen gebeurt niet met een upgrade-versie zoals u die gewend bent; er zal een hele schone installatie moeten worden uitgevoerd omdat Windows 7 E zonder browser geleverd zal worden.

3) Nieuw aanschaffen

Windows 7 Home Premium gaat € 199,99 kosten (13% onder de prijs van de consumentenprijs van Vista Home Premium; die kost namelijk 229 euro). Windows 7 E Professional gaat € 309,- kosten; Windows 7 E Ultimate € 319,-.

Dat u prijzen mist voor de versies Enterprise, Home Starter en Home Basic klopt. Enterprise is alleen voor bedrijven (voor meerderere pc's tegelijk), Home Starter is een versie die alleen voorgeïnstalleerd op pc's aangeboden zal worden en dus niet los zal kunnen worden aangeschaft) en Home Basic zal alleen geleverd worden in de zogenaamde emerging markets, ontwikkelingslanden.

VERSCHILLENDE VERSIES

Windows 7 Starter
Windows 7 Starter is eigenlijk bedoeld voor computergebruikers die voor het eerst kennismaken met de nieuwe generatie Windows-versies, zoals Windows Vista en Windows 7. Ze hebben nog niet veel kennis van Windows, maar willen er toch mee aan de slag. Bovendien kan met de Starter-editie makkelijk een stap worden gemaakt naar een uitgebreidere Windows 7-versie. Let wel dat de Starter-editie niet los te koop is, maar alleen als voorgeïnstalleerde versie op nieuwe computers wordt geleverd. De Starter-editie brengt behoorlijk wat beperkingen met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal applicaties tegelijk worden gestart (hoeveel precies is nog niet duidelijk, nadat Microsoft de eerdere grens van drie gelijktijdige applicaties had opgeheven). Voor de rest bevat de Starter-editie geen extra programmatuur. De enige extra onderdelen die worden meegeleverd zijn Windows Internet Explorer 8 en Media Player 12. Er is geen Media Center, geen mogelijkheid tot remote desktop-verbindingen, geen BitLocker-functionaliteit, geen 64-bits processorondersteuning en geen mogelijkheid tot het aanmaken van een HomeGroup-thuisnetwerk. Ook onderdelen als Windows Aero Glass en Multi-touch (het gebruik van aanraakscherm) is niet in Windows 7 Starter ingebouwd. Zelf het Mobily Center - het onderdeel voor laptops en netbooks - ontbreekt in deze versie.

Windows 7 Home Basic
Was de Vista-variant van deze versie voorheen overal nog in de winkel te koop, nu biedt Microsoft Windows 7 Home Basic alleen nog maar aan in de zogenaamde 'emerging markets', oftewel de ontwikkelingslanden. Daar wordt dus een betere versie aangeboden dan de Starter-editie, die bij Windows Vista juist in deze markt werd weggezet. Home Basic bevat overigens niet bijster veel meer dan de Starter-editie, de extra mogelijkheden die wel worden aangeboden zijn 64-bits ondersteuning, meerdere programma's tegelijk starten en een gedeeltelijke Aero-interface. Welk gedeelte dan precies beschikbaar is, is niet duidelijk.

Windows 7 Home Premium

Dé versie waarvan Microsoft het meest verwacht te verkopen. Bij Windows Vista was deze versie ook al het meest verkochte besturingssysteem, grote kans dat het hier ook op uitloopt bij Windows 7. Home Premium bevat echter nog lang niet zoveel mogelijkheden als u misschien had gehoopt. De basis-functies zijn wel gewoon aanwezig, alsmede ondersteuning voor 64-bits processors. Ook Home Premium moet het echter doen zonder Remote Desktop-host voor het maken van een verbinding op afstand en BitLocker encryptie. Wel extra aanwezig is Windows Media Center, zodat deze versie gebruikt kan worden voor het opnemen en bekijken van tv-programma's.

Windows 7 Professional

Deze versie is weer terug in de Windows-reeks, nadat deze bij Windows Vista was verdwenen. De Professional-versie kennen we natuurlijk nog van Windows XP, waar het verschil tussen de Windows XP Home Edition en Professional Edition vrij duidelijk was. Maar ook de Professional-versie van Windows 7 is niet de meest complete versie. Het Multi-lingual User Interface Pack - een plug-in waarmee Windows 7 in meerdere talen kan worden weergegeven - wordt niet ondersteund in deze versie. Dat geldt ook voor het opstarten van een virtuele harde schijf, de nieuwe BrancheCache Distribution Cache en BitLocker en AppLocker. De Professional-versie wordt verkocht in de winkel en via de OEM-partners (dus voorgeïnstalleerd op nieuwe computers).

Windows 7 Enterprise
Windows 7 Enterprise is een versie apart. Deze wordt niet verkocht in de winkel, maar is alleen via een zogenaamde volume-licentie te koop, oftewel alleen voor bedrijven die het product willen uitrollen op systemen binnen een bedrijf. De Enterprise-versie is samen met de Ultimate-editie de meest uitgebreide Windows 7-versie.

Windows 7 E Ultimate
Behalve het licentiemodel is er tussen Windows 7 Enterprise en Windows 7 Ultimate geen enkel verschil. Beide versies beschikken over dezelfde mogelijkheden. Windows 7 Ultimate wordt voorgeïnstalleerd op systemen en is - in tegenstelling tot de Enterprise-versie - ook gewoon los te koop in de winkel.

BROWSER

Om ervoor te zorgen dat nieuwe botsingen met de Europese Commissie zoveel mogelijk vermeden worden, heeft Microsoft besloten om in Europa speciale versies van Windows 7 uit te brengen (te herkennen aan de 'E' achter 7) zonder Internet Explorer standaard geïntegreerd. Internet Explorer 8 zal apart worden aangeboden. Computerfabrikanten en computers kunnen zelf kiezen of ze IE wel of niet willen installeren, of dat ze voor een alternatieve browser kiezen.

Fabrikanten krijgen tijdens de productie van computers de mogelijkheid om tijdens de installatie van Windows 7 elke browser die ze maar willen te installeren (dus ook Internet Explorer). De Europese Commissie had liever gezien dat Microsoft, in plaats van géén browser te leveren, de consument de keuze had gegeven uit verschillende browsers.

INSTALLATIE

Omdat in Europa Internet Explorer 8 niet wordt meegeleverd met Windows 7, is het technisch gezien ingewikkeld om een zogenaamde 'in-place' upgrade vanaf Windows Vista mogelijk te maken.Consumenten moeten dus een schone installatie uitvoeren. Een schone installatie is een complete nieuwe installatie van Windows waarna programma's opnieuw geïnstalleerd en persoonlijke instellingen opnieuw ingesteld moeten worden. Daarna kan de gebruiker zijn documenten, foto's, muziek, etc. die nog op de harde schijf aanwezig zijn terugzetten. Bij de installatie van Windows 7 worden alle aanwezige bestanden in een map genaamd Windows.old gezet.

RELEASE CANDIDATE 1

De Release Candidate van Windows 7 is nog te downloaden tot 15 augustus. Vanaf die datum stopt Microsoft met het aanbieden van de RC. Het zal nog wel mogelijk zijn activatiecodes te ontvangen voor een eerder gedownloade RC. Microsoft heeft gebruikers van de bètaversieal gewaarschuwd dat ze snel moeten overstappen op de Release Candidate, want deze versie verloopt op 1 augustus. Vanaf 1 juli zal de bètaversie sowieso elke twee uur automatisch afsluiten. De Release Candidate gaat wat langer mee; deze sluit zichzelf vanaf 1 maart 2010 elke twee uur af en verloopt op 1 juni 2010.