TMC en TV8 zijn verhuisd

De zenders TV8 Mont Blanc en TMC Monte Carlo zijn op Atlantic Bird 3, 5 graden west - de 'Franse' - satellietpositie, van frequentie veranderd. TV8 is een commercieel regionaal station uit de regio Annecy en de Alpen terwijl Tele Monte Carlo (TMC) uit Monaco voor heel Frankrijk als commercieel station actief is.

Beide zenders zijn via 5 graden west Free To Air ofwel ongecodeerd te bekijken. De wijziging van de frequenties heeft te maken met ingebruikname van het pakket van Fransat en vond deze week plaats. Het is dus noodzaak om TMC (niet te verwarren met het niet meer te ontvangen TCM) opnieuw op te zoeken en in te lezen.

Via dezelfde satellietpositie is een pakket (inclusief HD) van Fransat beschikbaar. Dit is een pakket zonder abonnement maar er is wel een Franse ontvanger en kaart voor nodig. Echter blijven zover onze redactie op Franse forums kan concluderen, de publieke SD-zenders van France 2, France 3 en France 5 daar gewoon ongecodeerd uitzenden. Waarom TMC, France 2,-3 en -5 via de 5 graden west wl ongecodeerd kunnen uitzenden is niet geheel duidelijk maar lijkt vooral aan de specifieke omstandigheid te liggen dat het een op Frankrijk gerichte satelliet is.
Atlantic Bird 3, 5 graden west

TMC Monte Carlo: 11554 Vert. - 29950 - FEC 7/8

TV8 Mont Blanc: 11096 V - 29950 - FEC 7/8