Column: De contentaanbieder bepaalt


Je hoort en leest het woord steeds vaker, contentaanbieders. Televisieaanbieders die op last van contentaanbieders de beveilging moeten aanscherpen met allerlei nadelige gevolgen voor de abonnees. Een column over de macht van contentaanbieders

Lees hier de gehele column.


De contentaanbieder bepaalt


Er zijn van die woorden die soms door tijdelijk veel gebruik modewoorden worden. In de televisiewereld is dat op dit moment zeker het geval met het woord content. De spellingcontrole van menig tekstverwerkingsprogramma geeft bij het woord direct aan dat het beter veranderd kan worden in het woord tevreden of iets van die strekking. Alleen al door de vele meldingen die ik tijdens het tikken van mijn artikelen kan ik merken dat content meer gebruikt wordt. En dus als direct gevolg de contentaanbieders een steeds belangrijke rol spelen in de wereld van de digitale televisie.

Als we als eerste naar de situatie bij satellietontvangst kijken zien we de afgelopen maanden enkele ontwikkelingen die alles te maken heeft met een betere bescherming van het uitgezonden content. Dat begon natuurlijk toen CanalDigitaal en TV Vlaanderen aankondigden de smartcard bij de abonnees te gaan wisselen. In het geval van TV Vlaanderen alle abonnees. Bij CanalDigitaal besloot men dit voorlopig te doen bij alle abonnees met basispakket of hoger, inclusief de settopbox abonnees met aanvulling van premium content als Eredivisie Live en HDTV. Natuurlijk was één van de redenen dat de tot dan gebruikte Mediaguard2 smartcard ten prooi was gevallen van hackers. En andere, eigenlijk veel belangrijkere reden, was dat contentaanbieders beide televisiebedrijven aanspoorden om de beveiliging naar een hogere niveau te brengen. Contentaanbieders hebben wat dat betreft aardig veel macht in handen. Ze hebben nu eenmaal een aanbod van televisiekanalen die eigenlijk niet kan ontbreken bij televisieaanbieder die een rol van betekenis wil spelen in het televisielandschap. De problemen die de kaartwissel bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen hebben veroorzaakt zijn inmiddels wel bekend. Veel satellietontvangers met ingebouwde alle coderingen happende kaartlezers gingen op zwart, de abonnee moest, soms zelfs meerdere malen, nieuwe firmware in de ontvangers plaatsen, dealers konden soms de drukte in de zaak en telefoon niet aan en omruilacties moesten in allerijl worden gestart. Om zomaar een paar, zeker voor de klanten zeer eigenaardige, gevolgen te noemen. Mij hoor je hier niet zeggen dat CanalDigitaal en TV Vlaanderen hier geen blaam in treft. Sterker nog, het zou niet meer dan terecht zijn dat er interne donderbuien zijn geweest bij deze televisieaanbieders. Mij kan je namelijk niet vertellen dat je met goed doordacht onderzoek niet aan het licht had gebracht wat de kaartwissel nu daadwerkelijk voor problemen zou gaan veroorzaken en wat nu eigenlijk de nieuwe “features’ in de nieuwe smartcard en binnen kaders van de Mediaguard3 codering zouden zijn. Maar punt blijft wel dat contentaanbieders een grote rol hebben gespeeld bij de, misschien wel te snel uitgevoerde en wellicht te geforceerde, smartcardwissel.

Maar niet alleen CanalDigitaal en TV Vlaanderen heeft hier last van. Als we Europees kijken naar televisieaanbieders die via de satelliet uitzenden blijkt dat CanalDigitaal en TV Vlaanderen zeker niet de eerste zijn. Als ik dan kijk naar de Nederlandse situatie zie ik dat ook andere televisieaanbieders in het kader van aangescherpte eisen van contentaanbieders het nodige aan de beveiliging te doen. Als we kijken naar de huidige situatie bij de grootste digitale televisieaanbieder van Nederland, Ziggo, dan zien we zelfs een nog strenger beleid. Waar men bij CanalDigitaal de verkoop van losse smartcards stopt en alleen nog maar de smartcard wil verkopen in setvorm met een gecertificeerde Mediaguard CI module zien we bij de grootste kabelaar van Nederland eigenlijk hetzelfde met een schepje erboven op. Ook Ziggo start met gekoppelde verkoop van CI+ module en de smartcard. Alleen waar CanalDigitaal nog bij gecertificeerde CI ontvangers de mogelijkheid van gebruik van een andere module gedoogd is dat bij Ziggo anders. Als eenmaal een televisietoestel met ingebouwde CI+ slot en DVB-C tuner of een decoder de Ziggo certificering heeft wordt gebruik van andere CI modules niet meer mogelijk. Alleen de gecertificeerde CI+ module geeft dan, bij gebruik van een geldige smartcard, beeld. En Ziggo is hier heel duidelijk in. Afspraken en de wensen van contentaanbieders zijn de oorzaak van de invoering van CI+

Het is overigens heel goed te begrijpen dat contentaanbieders het content zo goed mogelijk willen beschermen. Er is vaak voor vele tientallen, soms zelfs honderden, miljoen in dit content geïnvesteerd. En dat moet natuurlijk wel terugverdiend worden. Goed voorbeeld daarvan is Eredivisie Live. Dit is het voetbalkanaal dat de Nederlandse Eredivisie clubs, verenigd in de ECV, en producent Endemol exploiteren. Na een tegenvallend eerste jaar blijkt dat men toch kritisch kijkt naar de situatie rond Digitenne. Om minimaal de doelstellingen voor de komende jaren te behalen dient Eredivisie Live dit jaar door te groeien naar 550.000 abonnees. Het jaar daarop moet men zelfs tot 750.000 abonnees doorgroeien. Losstaand dat analisten in Nederland Eredivisie Live weinig kans geven om deze groei te behalen baart Digitenne toch aardig zorgen. Bij Digitenne kan men namelijk gratis met een tweede en derde smartcard op meerdere televisies naar het aanbod kijken. Ook naar Eredivisie Live als op de hoofdkaart een abonnement hierop is afgesloten. En wat blijkt. Die tweede en derde smartcard wordt in veel gevallen niet gebruikt voor de slaap- en zolderkamer. Nee, die wordt gebruikt door familie of vrienden. Een soort legaal sharen van een Eredivisie Live abonnement. Iets dat de voetbalzender dus op zeker abonnees kost. Zou dit bijvoorbeeld de reden zijn waarom Chellomedia enkele jaren geleden de distributie-overeenkomst met Digitenne niet wilde verlengen en de filmzenders van Film1 digitaal uit de ether haalde. Gewoon als bescherming van content? Het laat wel zien dat het contentaanbieders met de beveiliging ernst is.