Ruim 40% gebruikt bijna altijd dezelfde wachtwoorden


Volgens PC Tools zijn steeds meer internetters zich ervan bewust dat het uitkijken geblazen is op internet. Maar weten en doen zijn twee verschillende dingen...


De mensen die door PC Tools ondervraagd zijn, blijken namelijk 'social engineering '-bedreigingen niet te herkennen. Hierbij wordt geprobeerd om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van mensen af te troggelen, om die gegevens vervolgens te gebruiken om bank-accounts of online game-accounts te kraken.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld #Twitterpornnames, dat in mei opspeelde. Twitteraars werd gevraagd om de naam van hun eerste huisdier te combineren met de naam van de straat waar ze als kind woonden. Dat leverde namen op die rechtstreeks in x-rated-films passen, zoals Tabasco Livingston en Chi Chi El Grande, Barney Castle. Maar het leverde ook gevaar op. Wie ooit een wachtwoord vergeten is (bijvoorbeeld van zijn mailaccount) krijgt een geheime vraag voorgeschoteld. Die vraag heb je, bij het aanmaken van je account, beantwoord. Daarbij kun je kiezen uit verschillende vragen - waaronder praktisch standaard de naam van je eerste huisdier en de straat waar je als kind woonde...

Volgens PC Tools betekent de groei van social engineering dat traditionele antivirusprogramma's alleen niet meer volstaan. Naast meer specifiekere beveiligingssoftware zou er ook een mentaliteitsverandering bij mensen moeten optreden. Zo gebruikt 41% van de respondenten maar ťťn of twee wachtwoorden voor alle websites waarop ze actief zijn, terwijl het slimmer zou zijn om meer wachtwoorden te gebruiken en vooral het wachtwoord voor internetbankieren uniek te houden.

Opvallend is ook dat de mate waarin mensen met beveiliging verschilt van land tot land. De Fransen (56%) zijn eerder geneigd op alle websites hetzelfde wachtwoord te gebruiken, in vergelijking met 45% van de inwoners van de Benelux, 35% van de Britten, 31% van de AustraliŽrs en slechts 16% van de Duitsers. Een derde van de Britten - in vergelijking met 10% van de AustraliŽrs, 5% van de Duitsers, 7% van de Fransen en 5% van de inwoners van de Benelux - updatet nooit zijn beveiligingssoftware, waardoor Groot-BrittanniŽ als meest kwetsbare land uit het onderzoek komt. 9% van de Britten gebruikt trouwens geen enkele beveiliging wanneer hij op het internet surft.