Results 1 to 1 of 1

Thread: TVP Polonia start pakket op speciale spotbeam

 1. #1
  Administrator tokoroko's Avatar
  Join Date
  12-03-2009
  Location
  ucassupport.nl
  Posts
  53,623
  Uploads
  139

  Post TVP Polonia start pakket op speciale spotbeam

  TVP Polonia start pakket op speciale spotbeam

  Er is deze week op Astra via 19,2 graden oost een Pools Free To Air pakket gestart met daarin alle programma's van deze publieke Poolse omroep. Helaas is ontvangst echter in onze gebieden vrijwel onmogelijk. Het gaat om een speciale spotbeam op de Astra 1M satelliet.

  Een spotbeam (vergelijk het letterlijk met een te richten en te bundelen lichtstraal (een spotje), is een techniek die op de modernere satellieten kan worden toegepast en waarbij men de signalen dus richt op een specifiek land. Een eerder voorbeeld (alhoewel deze niet extreem smal is), is de Astra 2D, waarop de Britse Freesat zenders uitzenden. Deze Astra 2D is op de Britse Eilanden gericht en uitzenden via deze satellietbeam voorkomt 'overspill' en daarmee problemen rondom auteursrechten.

  En dat is precies wat TVP, TV Polonia, wil bereiken. De zenders TVP1, TVP2, TVP Sport en TVP HD (maar ook de Poolse radio en themazenders zijn te zien op deze transponder) hebben voor veel sport en import programma's alleen de rechten voor Polen zelf. En dus moet bij ongecodeerde uitstraling het uitzendbereik worden beperkt. Astra heeft intussen bevestigt aan Duitse media dat voor de Astra 1L en 1M op 19,2 oost meerdere spotbeams kunnen worden ingesteld. Dit maakt een regionale en ongecodeerde uitstraling mogelijk maar sluit kijkers buiten deze gebieden dus grotendeels of geheel uit van ontvangst. Helaas dus voor wie TVP HD wilde aanschouwen wordt dit heel moeilijk via althans deze frequentie.

  De laatste actie van TVP laat ook maar weer eens zien dat er in Europa absoluut geen sprake zal zijn van wederzijdse ontvangst van elkaars publieke binnenlandse kanalen. De rechten blijven daarbij de hoofdoorzaak omdat sport en andere programmarechten vaak per land of zelfs per omroep worden ingekocht. Of veel andere omroepen vergelijkbare acties als TVP gaan inzetten is onduidelijk maar is in de toekomst zeker niet uit te sluiten.

  Bill Wijdeveld, managing director van Astra Benelux, laat ons weten dat ontvangst van deze beam in feite onmogelijk moet zijn in de Benelux tenzij wellicht met een héél grote schotel. Van een kaartje van de spotbeam kon Astra ons heden nog niet voorzien. Onze redactie kon evenwel zelf nog geen ontvangst krijgen op de bewuste transponder, maar beschikt ook niet over extreem grote schotels. Meldingen van Duitse fora maken duidelijk dat zelfs in de het oosten van Duitsland de ontvangst soms al sterk wisselt of geheel onmogelijk is.

  We geven, voor wie een ENORME schotel bezit, toch nog even de ontvangstgegevens: 10862 H 22000 5/6 in DVB-S2 en MPEG 4
  Attached Images Attached Images

Similar Threads

 1. Kabel Veendam start voorlopig met kleiner HD-pakket
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 21-12-2009, 16:32:30
 2. Speciale TV kantine ter ere van 20 jaar RTL
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 02-10-2009, 13:43:54
 3. TVP Polonia start pakket op speciale spotbeam
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 21-09-2009, 09:11:43
 4. Question TV Polonia z Astry
  By plumski in forum Polish / Polski
  Replies: 1
  Last Post: 08-03-2008, 05:26:39
 5. Question très spéciale
  By gbtonk in forum Tethys
  Replies: 0
  Last Post: 08-12-2005, 13:06:27

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •