Geen tijdelijke transponder CanalDigitaal


Op internet zijn er diverse geluiden te horen dat CanalDigitaal voor de omschakeling van de themakanalen transponder van de MPEG2 naar de MPEG4 technologie, al dan niet tijdelijk, een nieuwe transponder zou gaan gebruiken. Hierdoor zouden de themakanalen voor een bepaalde tijd in zowel MPEG2 als MPEG4 beschikbaar komen. Sommige internetgebruikers maakten het verhaal nog smeuïger door te melden dat na de simulcast periode de tijdelijke transponder direct gebruikt zou gaan worden voor extra HD kanalen.

Dit is echter niet waar. CanalDigitaal en SES Astra, zie onderstaande foto van het tekenen van de overeenkomst door Alexander Oudendijk (SES Astra) en Cees Bohnenn (CanalDigitaal), tekenden afgelopen vrijdagmiddag op de IBC 2009 in de Amsterdamse RAI een meerjarige overeenkomst voor de verlenging van de transponderhuur van de huidige themakanalen transponder. Het Engelse persbericht dat naar aanleiding van deze overeenkomst afgelopen maandag door SES Astra werd verspreid is mogelijk de oorzaak waarom deze geruchten de wereld zijn ingekomen. Het Engelse woord “extension” dat in de context van het persbericht werd gebruikt als verlenging werd door sommigen, waaronder ook enkele Europese nieuwsbronnen, vertaald als uitbreiding.

Astra Benelux directeur Bill Wijdeveld, die namens SES Astra nauw betrokken was bij de totstandkoming van deze overeenkomst, schept duidelijkheid. “Het gaat om de ombouw van bestaande 23.5 capaciteit om daarmee onder meer ruimte te maken voor extra HD-kanalen. Er is dus geen extra capaciteit in het geding, ook niet voor tijdelijk gebruik.” CanalDigitaal zal binnenkort met verdere informatie komen over hoe de ombouw zal verlopen.