Hyves vijf jaar in de luchtHyves is dinsdag precies vijf jaar online. Ooit wat lacherig bedacht op een terras, kent de sociale netwerksite inmiddels negen miljoen leden (onder wie acht miljoen Nederlanders).


Om het nooit voorziene succes te vieren, vlogen de 130 medewerkers dit weekeinde naar Mallorca.

Op het terrasje werd ook naar een naam gezocht, die kort was, goed moest klinken en met een nog vrij internetadres. Het werd Hives, wat snel is omgezet in Hyves.

Bijenkorf

Mede-oprichter Raymond Spanjar (32): "Een hive is een bijenkorf, vonden we een leuke metafoor. Ook staat het voor een plek die gonst van de activiteiten. To hive betekent verzamelen. Kortom: perfect." De site werd ongekend populair, en dat zonder enige marketing van betekenis. Ook sporters, politici en BN'ers maakten een account aan.

Destijds had Spanjar niet kunnen vermoeden dat de site zou uitgroeien tot een netwerk met negen miljoen gebruikers. "In een van onze eerste interviews hebben we honderdduizend gebruikers als doel genoemd. Achteraf hadden we daar spijt van, omdat het ons veel te veel leek." Na een paar maanden begon het ledental echter exponentieel te groeien.

Ondernemer Spanjar verklaart het succes van de profielensite in het feit dat je in een beschermde omgeving je vrienden op de hoogte kunt stellen en dat die vrienden die informatie tot zich kunnen nemen wanneer ze dat willen. "Uit onderzoek van de UvA is zelfs gebleken dat als je veel Hyvet het fysieke contact met je vrienden verbetert. Je gaat closer met ze om."

Mobiel

Verdere toename van het ledental lijkt in Nederland amper mogelijk. Spanjar ziet verdere groeimogelijkheden dan ook vooral in uitbreiding van de tijd die gebruikers op de site doorbrengen. Op dit moment is dat gemiddeld een half uur tot een uur per dag, zegt Spanjar. "Maar ons motto is niet voor niets 'Always in touch'. We willen dat je ook met elkaar in contact kunt staan als je niet achter je computer zit."

Dankzij de opkomst van mobiel internet behoort dat tot de mogelijkheden. "Op dit moment zijn er ongeveer tweehonderdduizend Hyvers online", schat Spanjar. "Maar met mobiele telefoons erbij zouden dat er miljoenen kunnen zijn."

Daarmee zou Hyves in zekere zin een concurrent kunnen worden van mobiele providers als Vodafone en KPN: in potentie kunnen miljoenen mensen zo voortdurend met elkaar in contact staan. Op moderne mobieltjes vervaagt de grens tussen internet en telefonie. iPhones en Blackberry's kunnen vanzelf een seintje geven als een krabbel is ontvangen, waardoor het verschil met een sms-je bijna verdwijnt.

Facebook

Echte concurrenten lijkt Hyves in Nederland nauwelijks te hebben. MySpace, tot voor kort 's werelds grootste sociale netwerk, sloot zijn Nederlandse kantoor na nog geen jaar.

Facebook lijkt met meer dan een half miljoen gebruikers nog de grootste concurrent. De site groeit de laatste jaren sterk, en onderscheidt zich van Hyves onder meer door wat oudere gebruikers en zijn internationale oriŽntatie.

Volgens Spanjar vormt de opkomst van Facebook echter geen bedreiging. "Het houdt je scherp," zegt hij. "Veel mensen zullen op een aantal verschillende sites een profiel aanmaken, voor verschillende rollen. Natuurlijk een op Hyves, en misschien op LinkedIn voor zakelijke contacten, en op Facebook voor internationale vriendschappen."

Spanjar is dan ook niet van plan zijn gebruikers krampachtig binnen de poort te houden. Zo moet het mogelijk worden om gemakkelijk contacten tussen verschillende netwerken uit te wisselen. "We streven juist naar openheid en integratie."

Huwelijken

Inmiddels hebben dankzij de site tientallen mensen verloren familieleden hervonden, zijn er honderden huwelijken en evenzoveel baby's geboren. Om over gevonden banen en kamers maar te zwijgen.

Eťn op de zes pagina's die Nederlanders bekijken is een Hyves-pagina, zegt Spanjar. Om het jubileum te vieren gaat Hyves vijf leden van het eerste uur belonen. Die mogen een wens doen, die dan door Hyves - of door de Hyves-gebruikers - in vervulling wordt gebracht.

© NU.nl/ANP