Franse zenders op 5 west nu 'van alles voorzien'

Op de Atlantic Bird 3, de vroegere Franse telecom hotspot op 5 graden west, zijn al langere tijd de Franse nationale publieke zenders France 2, France 3, France 5, Arte en LCP (La Chaîne Parlementaire) ongecodeerd te ontvangen. Deze zenders hebben nu ook allen (indien ze dit ook daadwerkelijk uitzenden) Teletekst, DVB subitles, EPG en zijn bovendien in breedbeeld geschakeld. De zenders France 2, 3 en 5 die op Astra via CanalSat en ook TV Vlaanderen worden aangeboden, ontberen veel van de genoemde DVB diensten zoals Teletekst. Datzelfde geldt voor de zenders op Eutelsat (die worden weer overgenomen door Télesat).

Deze zenders, waarvan we ervan uitgaan dat ze ongecodeerd blijven (de hele transponder is in feite een kopie en aanvoer van de Franse DVB-T (TNT - Télevision Numérique Terrestre) multiplex R1 (R staat voor Réseau of netwerk) bevinden zich op 5 graden west. Niemand (ook niet op het Franse Satmag.fr forum of bij de collega's van Télésatellite.fr) kan garanderen dat ongecodeerde ontvangst altijd zal blijven. Wel heeft France Télévisions al eens aan kabelbedrijf Ziggo (dat France 2 doorgeeft) bevestigd dat het signaal op Atlantic Bird wel de officiële aanvoer is.

Andere Franse zenders (TMC, KTO, TV8 zijn wel ongecodeerd) zoals France 4, TF1 en de HD kanalen, zijn allemaal in het kader van Fransat gecodeerd. En wel in Viacces 4.0, wat zoveel inhoudt dat er met een boxkey wordt gewerkt. Die ontvangers werken verder zonder abonnement en zijn een vergelijk met Freesat, je haalt eenmalig (bijv. in een Hypermarchée) zo'n ontvanger op dat blijft dan werken. Maar losse kaartjes die in andere ontvangers werken, bestaan dus in principe niet.

Ontvangst van Atlantic Bird 3, gepositioneerd op 5 graden west, is in Nederland al mogelijk met satellietschotels vanaf het formaat theeschoteltje. Met andere woorden, het signaal is ook hier nog vrijwel net zo sterk als in Frankrijk zelf. Het volstaat om daar dus een losse schotel op uit te richten of een wavefrontier of Big Bisat schotel te gebruiken, waar meerdere LNB's op kunnen. Voor de ongecodeerde zenders volstaat dus elke Free To Air ontvanger. Oudere modellen kunnen soms niet met DVB subtitles omgaan.

Tot slot op te merken dat aldaar ook nog analoge zenders uit Frankrijk op zitten in het analoge secam en dat totdat in 2012 heel Frankrijk op digitaal over is. Echter zal TF1 zal haar signaal al in 2010 uitschakelen, wanneer de huur voor de transponder afloopt. Voor het 'voeden' van resterende etherfrequenties zal dan een tijdelijke oplossing worden gerealiseerd. Of daarna dan een Free To Air signaal van het (commerciële) TF1 digitaal beschikbaar komt is eerder onwaarschijnlijk omdat dit nu ook al gecodeerd is (TF1 zit met veel buitenlandse series en rechtenkwesties, de zender brengt zelfs diverse Amerikaanse series in de originele taal).